Ministrica Vučković uručila 12 novih ugovora vrijednih 4 milijuna kuna

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

MINISTRICA poljoprivrede Marija Vučković u Sisku je korisnicima iz Sisačko-moslavačke županije uručila 12 novih ugovora o potporama iz Programa ruralnog razvoja, ukupne vrijednosti četiri milijuna kuna. 

Riječ je o potporama iz mjera "Ulaganja u fizičku imovinu", "Obnavljanje poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti" i "Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja".

Ministrica Vučković tom je prigodom istaknula velike potencijale koje ima Sisačko-moslavačka županija, najavljujući nastavak potpora kako bi se osnažili proizvođači s tog područja.

"Iz Programa ruralnog razvoja na području Sisačko-moslavačke županije ugovoreno je više od 1.2 milijarde kuna, od čega je više od milijarde već isplaćeno", rekla je Vučković, pri čemu je uz ostalo spomenula i niz mjera obnove lokalne infrastrukture i sl.

Prema njenim riječima, u idućih nekoliko godina provodit će se i dio mjera na koje su već navikli, kojima su podizali konkurentnost, obnavljali potencijal gospodarstva, a u planu su i neke nove mjere i izazovi.

Sa županijom već planiraju nove projekte, istaknula je Vučković.

Posebno se osvrnula i na tri natječaja koji se odnose na obnovu potresom narušenog poljoprivrednog potencijala - na prvom su natječaju ugovorena 54 projekta i on je praktično završen, na drugom je do sada ugovoreno 25 projekata, a na treći je natječaj pristiglo 106 prijava vrijednih više od 73 milijuna kuna. "Natječaje ćemo nastaviti objavljivati sve dok bude interesa. Za one koji neće moći konkurirati, objavit ćemo druge mjere", rekla je ministrica poljoprivrede.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak istaknuo je kako se nastavlja suradnja s Ministarstvom poljoprivrede, koje je uložilo velika sredstva u županiju. 

Osvrćući se na danas uručene ugovore o potporama, podsjetio je da su poljoprivredna gospodarstva stradala u potresu te je umanjena poljoprivredna proizvodnja. "Siguran sam da će ova sredstva biti iskorištena i za izgradnju novih kapaciteta, a isto tako i za povećanje stada, odnosno povećanje broja goveda", rekao je Celjak. 

Pročitajte više