Ministrica zaposlila najlošijeg kandidata, stranačkog kolegu

MINISTRICA pravosuđa Vena Škare Ožbolt umiješala je svoje prste u izbor vježbenika za potrebe Općinskog suda u Dubrovniku i izabrala najlošijeg od 12 kandidata, svog stranačkog kolegu iz Metkovića Dalibora Milana, piše Jutarnji list. 

Na najnoviji skandal u sudstvu upozorio je Matko Jelić iz Dubrovnika, kandidat koji je po broju ostvarenih bodova bio drugi i koji zbog ministričine intervencije izgubio posao na koji čeka već pune tri godine.

Na natječaj koji je objavljen 6. veljače 2004. za dva vježbenika diplomirana pravnika u Općinskom sudu u Dubrovniku prijavio se dvanaest kandidata. Prema bodovnoj listi (u obzir je uzeto trajanje studija, ocjene i mišljenje doneseno tijekom intervjua) predsjednik suda Ivo Besjedica 14. svibnja 2004. Ministarstvu pravosuđa dostavio je svoje mišljenje o kandidatima i predložio da se za vježbenike prime Zlatana Poljanić s Pelješca i Matko Jelić iz Dubrovnika. No, u Zagrebu je odlučeno da se u Zlatanu Poljanić, najboljeg kandidata, uzme Dalibor Milan iz Metkovića koji je s 19 bodova bio zadnji na listi. Tako je 27-godišnji Matko Jelić koji je s 36 bodova zauzeo drugo mjesto ostao bez zaposlenja.

Jelić kaže da ga je šokirala odluka ministrice Škare-Ožbolt. Mladi Dubrovčanin ne može vjerovati da zakone krše upravo oni koji bi ih trebali najviše poštivati.

Jelićev prigovor na izbor kandidata Milana odbijen je. Na njega nije odgovorila ministrica Škare Ožbolt, već državna tajnica Snježana Bagić, koja Jeliću nije dala suvislo obrazloženje zašto je Milan ostvario prednost pri zapošljavanju.

Nakon što je Jelić uspio razgovarati s ministricom postalo mu je jasno da se ne radi o nikakvoj pogrešci i da on neće dobiti posao. Ministrica mu je obećala da će on na slijedećem natječaju sigurno dobiti posao.

Pošto je Dalibor Milan član užeg vodstva Demokratskog centra u Metkoviću jasno je da je ministrica zloupotrijebila svoj položaj i progurala stranačkog kolegeu.

Upitana za ovaj slučaj, ministrica Škare-Ožbolt u izjavi za Jutarnji list potvrdila je da je se čula s Jelićem te da mu je rekla da se u obzir uzimaju svi kriteriji a ne samo oni koje on spominje. Ministrica kaže da kriterija ima puno (ne navodi ih), suce iz povjerenstva navodno ne poznaje, kao i razlog zašto se nije uvažilo mišljenje predsjednika Općinskog suda iz Dubrovnika Iva Besjedice. Tvrdi da to mišljenje nije obvezujuće. Na pitanje jeli li D. Milanu za dobivanje posla pomogla pripadnost DC-u, ministrica i predsjednica te stranke kaže: "Maknimo politiku od toga, ne želim nikakve stranke vezivati uz pripravnike".

Jelić je na ovaj slučaj upozorio premijera Sanadera, potpredsjednicu Kosor i predsjednika saborskog Odbora za predstavke i pritužbe A. Đapića.

Pročitajte više