Miomir Žužul u Wall Street Journalu lobira za LNG terminal na Krku

BIVŠI hrvatski ministar vanjskih poslova i američki odvjetnik s vezama među američkim republikancima David Rivkin objavili su u konzervativnom dnevnom listu Wall Street Journal tekst pod naslovom Trump je u pravu u vezi sa Sjevernim tokom 2, u kojemu zagovaraju izgradnju LNG terminala na Krku, čije pak stanovnike koji se tome protive optužuju da su pod utjecajem Rusije.

Odmah na početku teksta Rivkin i Žužul pišu da je američki predsjednik Donald Trump s pravom kritizirao njemačku kancelarku zbog plinovoda s ruskim plinom, jer ''taj projekt prijeti europskoj neovisnosti i NATO-u''. Tvrde da je Trumpova kritika Merkel pokazatelj da je aktualni američki predsjednik u džepu Vladimira Putina.

Pohvala Inicijativi tri mora

''Njemačka već godinama želi održati specijalan odnos s Moskvom kao sredstvo osiguranja vlastite dominacije na polju energetskog snabdijevanja Europe. Kada bude gotova ekspanzija Sjevernog toka, preko njega će u Europu dolaziti 80 posto ruskog plina, čime će Njemačka biti ključna za distribuciju plina na kontinentu'', pišu Rivkin i Žužul za Wall Street Journal. Navode i da se trinaest članica EU-a žestoko suprotstavlja proširenju Sjevernog toka. 

S druge strane, hvale Inicijativu tri mora, koju su lansirale Hrvatska i Poljska, i čija je najveća zagovornica u Hrvatskoj predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Smatraju da je to ''prava alternativa'' ruskoj energetskoj dominaciji Europe te ''izazov geopolitičkim ambicijama'' Moskve.

Optužbe na račun lokalnih aktivista na Krku

''Moskva je prepoznala taj izazov i čini sve što je u njenoj moći da blokira napore diversifikacije snabdijevanja Europe energentima'', pišu Rivkin i Žužul te se pozivaju na neimenovane hrvatske medije koji su navodno pisali o tome da lokalne aktiviste na Krku koji su protiv LNG terminala zapravo podržava Moskva, te da je ruska kompanija Gasfin čak kupila zemljište na Krku kako bi preko ''pravnih izazova'' blokirala taj projekt. ''Tijekom posjeta hrvatske predsjednice Kolinda Grabar-Kitarović Rusiji u studenom prošle godine Putin joj je ponudio partnerstvo za snabdijevanje Hrvatske plinom'', navode ova dva lobista.

Ističu da je Trumpova politika u tom kontekstu ''proizvela opipljive rezultate'' i savjetuju da SAD treba učiniti sve da zaustavi Sjeverni tok 2, čime bi se i obnovila Trumpova vjerodostojnost nakon susreta s Putinom u Helsinkiju. 

''Takva bi strategija s vremenom reducirala Moskvin izvoz plina Europi, oslobađajući Europu od ucjena Moskve. Američki izvoz energenata u Europu bi bio pouzdan i imao fer cijenu'', smatraju Rivkin i Žužul zaključujući da bi sve to bio velik udarac za Putina.

Pročitajte više