Brojne javne osobe stigle na Pride: "Izlazak na paradu je pitanje slobode"

SDP-OVKA Mirela Holy prva je od političara koja je došla kod džamije kako bi sudjelovala na Zagreb Prideu. Porazgovarali smo s njom na samom početku.

> Kako je protekla parada pogledajte OVDJE

"Obaveza je politike da se zalaže za prava svih ranjivih skupina, seksualne manjine su definitivno jedna od najranjivijih skupina. Nažalost to je pokazao splitski gay pride održan prije sedam dana. Smatram da se nasilje na tom Prideu ne bi dogodilo da je svih ovih godina policijski represivni aparat funkcionirao, međutim kako je on zakazao tako je došlo do nasilja. Da je policijski aparat sankcioniran nasilnike, nasilje u Splitu se ne bi dogodilo.", rekla nam je.

"Očekujem da će današnji Zagreb Pride proći u mirnom tonu, jer se situacija nekako pokrenula, i čini se da je policija počela raditi svoj posao kako treba", kaže Holy.

Izlazak na gay pride za SDP-ovku je borba za ljudska prava koja su, kako kaže, između ostalog, i seksualna i vjerska.

Ella Dvornik: Očekujem zabavu

Na Pride je stigla  i Ella Dvornik s dečkom. "Došla sam jer me iznerviralo ono što se dogodilo u Splitu, pa sam odlučila podržati Zagreb Pride.", rekla nam je Ella koja danas očekuje zabavu.

Mario Kovač, redatelj, također je došao podržati Zagreb Pride: "Možda ne bih ni došao da nije bilo u Splitu tako brutalno i krvavo. Razgovarajući s prijateljima, osjetili smo potrebu da podržimo ovaj gay pride pogotovo jer se kler pozivao na nijemu heteroseksualnu većinu. E pa eto, i ja sam ta većina.", rekao nam je Kovač.

"Zbog policijskog osiguranja očekujem da će danas sve proći u miru i da će to biti prva gay parada koja je postala ono što je i u svijetu: a to je festival, odnosno karneval različitosti", dodao je Kovač.

"Izlazak na paradu je pitanje slobode"

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik za Index je rekla kako je bila dosad na barem osam parada. "Ja sam tu kao i prošlih godina. Izlazak na paradu je pitanje sloboe. Ako se bojite, onda nemate slobode", kaže nam i dodaje kako je za nju uključivanje sindikata ključno u promicanju LGBT osoba, kao što je slučaj u svijetu.

"Zbog onoga što se dogodilo u Splitu smatram da nam je izlazak danas obaveza kako bismo pokazali da postoji drugačija, bolja Hrvatska, a i povorka će prolaziti krzo Varšavsku. Ne bojim se nasilja i vjerujem da policija neće dozvoliti da se išta dogodi", rekla nam je Urša Raukar.

Maja Sever također vjeruje da nasilja danas neće biti.

Sanaderov odvjetnik: Moj dolazak je simbolična gesta podrške

"Očekujem jednu normalnu manifestaciju bez incidenata i da se Zagreb pokaže kao jedan normalan grad.", rekao nam je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović dodajući kako je njegov dolazak simbolična gesta podrške.

Vesna Pusić i Radimir Čačić stigli su u 15 sati na Trg žrtava fašizma i pridružili se povorci. "Tu sam, jer danas nema pametnijeg mjesta na kojemu bih mogla biti. Treba povećati toleranciju", rekla nam je Pusić.

Između ostalih, Zagreb Pride su svojim dolaskom podržali i glavni urednici triju portala koji su jučer objavili zajednički objavili poziv na Zagreb Pride, što je medijski presedan u Hrvatskoj u kojemu su sudjelovali Index, Net,hr i Tportal.

Pročitajte više