Holy za Index: Ankete uvijek daju manje HDZ-u - valjda je ljude sram reći da glasaju za njih

Foto: FAH

NAKON što su se jučer putem Twittera bivša SDP-ova ministrica Mirela Holy i aktualna SDP-ova glasnogovornica Danica Juričić Spasović kratko razišle po pitanju ishoda predstojećim parlamentarnih izbora, Index je kontaktirao Holy, kako bi nam detaljnije objasnila na što je to mislila kada je glasnogovornici SDP-a poručila da će SDP, ukoliko ne promijeni strategiju, "popušiti izbore".

> Holy oprala SDP-ovu glasnogovornicu: "Ako ne promijenite strategiju, popušit ćete i ove izbore"

"Moja je procjena da se SDP uljuljkao, s  obzirom na to što je bilo u šestom mjesecu i cijelu situaciju vezanu uz odlazak gospodina Karamarka, koji je nanio veliku štetu HDZ-u. SDP je tu zaključio da su izbori već riješeni.

HDZ se dobro snašao

Mislim da se HDZ dosta dobro snašao u toj za njih prilično lošoj situaciji. Nije me iznenadilo osobito kad je HDZ skočio u anketama, jer je HDZ uvijek bio vrlo pragmatičan, s gospodinom Plenkovićem su očigledno uspjeli preokrenuti trend, pa se klatno pomaknulo na način da je HDZ izjednačen sa SDP-om.

U anketama HDZ uvijek dobiva manje nego što ima, to treba imati na umu. Ja ne znam zašto je to tako, valjda je ljude sram reći da će glasati za HDZ. Mislim da je SDP u ovom trenutku u dosta velikom problemu, HDZ ima zlatnu rezervu u MOST-u, bez obzira na to što Petrov priča - vidjeli smo i prošle godine što je pričao.

Zbog toga sam napisala da bi SDP trebao promijeniti strategiju, tim više jer su počele izlaziti afere bivše SDP-ove vlade. HDZ raste jer su uspjeli pridobiti povjerenje onog dijela biračkog tijela koje će presuditi na ovim izborima, a to su birači centra. Ukoliko SDP ne napravi nešto po tom pitanju, mislim da s velikom vjerojatnosti HDZ dolazi na vlast. SDP je pogriješio kada nije promijenio strukturu lista, jučerašnje Milanovićevo objašnjenje o Jambu na listi SDP-a mislim da nije baš dobro. On je oprao ruke, rekao je da nije do njega, nego do HSS-a. To nije dobro objašnjenje, on kao čelnik te koalicije može imati svoje komentare na to koga će njihovi koalicijski partner stavljati na liste.

Mislim da je SDP računao s time da će s HSS-om kao koalicijskim partnerom odraditi pozicioniranje na centru, ali za to je potrebno ipak malo drugačiju taktiku primijeniti, i više se baviti sadržajnom politikom, raditi promjene u kadrovskoj politici i konkretizirati programe", smatra Holy.

U nastavku je prokomentirala i povratak Drage Prgometa i Milana Kujundžića u HDZ.

Holy: Bilo bi korektno da se Kosor pozove nazad u stranku

"Nije me pretjerano iznenadio povratak Kujundžića i Prgometa u HDZ. Smatram da bi bilo jako pristojno od strane HDZ-a da pozovu i Jadranku Kosor da se vrati, jer je nju Tomislav Karamarko izbacio zbog verbalnog delikta.

Ona je vodila politiku koju HDZ želi sada opet, ona je to vodstvo na neki način i dignula, dala je prva priliku Plenkoviću, Stieru... Mislim da bi bilo korektno da pozovu Kosor da se vrati u stranku", kaže za Index.

Na pitanje o tome razmišlja li o eventualnom povratku u SDP, Holy je kazala kako se u SDP-u i dalje nisu dogodile njoj bitne promjene.

"Za početak, ja nisam izbačena iz SDP-a, ja sam sama izašla. Izašla sam jer se vlada nije držala programa i predizbornih obećanja, a smatram da je najvažnija stvar biti vjerodostojan i držati se svojih ideja. Smatram da politika zbog toga i postoji, da bismo realizirali ideje, poboljšali stanje u društvu.

Nije se ništa otada drastično promijenilo... SDP bi trebao postati stranka kojoj bi politika bila posao u javnom interesu, a ne puka borba za zauzimanje fotelja", zaključila je Holy za Index.

 

Pročitajte više