Mirisna misija svemirskog broda Columbia

STRUČNJACI za testiranje mirisa u industriji parfema najavljuju ´izvanzemaljske´ mirisne užitke nakon pokusa s cvijećem koje se uzgaja na svemirskom brodu Columbia tijekom znanstvene misije koja će trajati 16 dana.

Uz pokuse kojima je cilj smanjiti zagađenje zraka i rak prostate, astronauti prikupljaju eterična ulja iz ruža i cvijeta azijske riže dok se njihovi osjetljivi pupoljci otvaraju u posebnom spremniku u modulu SPACEHAB, rekao je u srijedu direktor projekta dr. Weijia Zhou.

Zhou je na briefingu o misiji izjavio kako su pokusi na prijašnjoj misiji svemirskog broda pokazali da se eterično ulje ruže mijenja zbog mikrogravitacije i daje posve novi miris.

Glasnogovornica tvrtke International Flavors and Fragrances (IFF) u New Yorku, koja je vodeća u izradi mirisa, Jan Little izjavila je da se uvijek traže novi mirisi kako bi se zadovoljili zahtjevi kupaca i promjena ukusa.

IFF je komercijalni partner u pokusu s cvijećem nakon uspjeha ranijeg mirisa svemirske ruže.

Ulja ruže koja je bila u svemirskoj letjelici Discovery 1998. dovela su do stvaranja novog mirisa. Taj je miris ubačen u parfem Shiseida nazvan Zen i Unileverov body spray Impulse.

U sadašnjem pokusu koristi se druga vrsta ruže i pokušavaju se kombinirati mirisi ruže i rižina cvijeta koji su stavljeni u zajednički spremnik.

Kada se cvijeće rastvori, astronauti prikupe eterična ulja, rekao je Zhou. Ako miris zadovolji stručnjake, onda se može umjetno proizvesti na Zemlji.

Svemirska letjelica Columbia lansirana je prošlog tjedna i trebala bi se vratiti 1. veljače.

Pročitajte više