Mirko Rašković podnio ostavku i ide u Sabor, Pupovac: "Karamarko ne govori istinu"

Foto: Hina

MIRKO Rašković, izabrani zastupnik SDSS-a koji je istupio iz stranke, podnio je u srijedu ostavku na funkciju zamjenika šibensko-kninskog župana iz redova manjinaca zbog nespojivosti te i funkcije saborskog zastupnika, izvijestio je medije ured župana.

Rašković je podnio ostavku županu šibensko-kninskom Goranu Pauku zbog nespojivosti funkcija, a ostavka na snagu stupa danom konstituiranja Sabora. Župan Goran Pauk obavijestit će o Raškovićevoj ostavci Ured predsjednika Hrvatskog sabora i Ministarstvo uprave, a potom će Vlada raspisati izbore za novog predstavnika srpske nacionalne manjine u županijskoj izvršnoj vlasti, navodi se u priopćenju iz ureda župana šibensko-kninskog.

Izabrani saborski zastupnici koji su na funkciji nespojivoj sa zastupničkom do danas u 10 sati moraju zastupnički mandat staviti u mirovanje ili dati ostavku na nespojivu dužnost.

Vodstvo SDSS-a smatra da saborski mandat Mirka Raškovića, koji je u ponedjeljak ujutro istupio iz stranke, pripada SDSS-u.

Pupovac: Pritisak je vršila stranka s kojom smo mi više godina imali partnersku i uspješnu suradnju

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća i potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac za N1 je komentirao slučaj Rašković, ali i USKOK-ovu istragu koja je pokrenuta zbog trgovine mandatima.


"Kontaktirali su me. Nisam još dao iskaz, ali kada ću morati, uradit ću to u skladu sa svojim zanjem i informacijama koje su do nas dolazile, i u skladu s iskustvom naše stranke u protekla tri mjeseca, i u vrijeme i nakon kampanje.

"Detalje neću govoriti, to ostavljam institucijama. Riječ je o stranci s kojom smo mi više godina imali partnersku i uspješnu suradnju, koja se od nas toliko udaljila da je to postalo ozbiljna prepreka za uobičajenu, normalnu, pristojnu komunikaciju koje sve stranke trebaju imati međusobno", kazao je Pupovac.

Komentirao je i slučaj Mirka Raškovića.

"Mi samo znamo da je naš izabrani zastupnik, gospodin Rašković, nakon prvih razgovora koje smo imali postao nervozan, nesiguran i nije se odazivao na sastanke koje smo pripremali. Bili smo prisiljeni najveći dio odluka s njim donositi telefonski, dok i to nije prekinuo. To nas je zabrinulo, i danas nas brine. Koji su sve razlozi iza toga? Mi imamo određene indicije, i nadamo se da će se one razjasniti. Htjeli bismo mu pomoći, ali prije svega i sačuvati našu stranku, jer je ona pred ozbiljnim pokušajem destrukcije - bila prije izbora i sada je. Takav odnos prema jednoj parlamerntarnoj, manjinskoj stranci vrlo je opasan. Pokazuje nakanu i spremnost da se ograničava ono što stranka ima, a to je da zaštiti svoje mandate, da autonomno donosi odluke, neovisno o tome dopadaju li se nekoj drugoj stranci. Vrlo je indiktivno da nam je rečeno - nitko nas s druge strane nije zvao da ne surađujemo s njima, nego samo da ne surađujemo s drugima", kaže Pupovac.

Tomislav Karamarko je ranije izrazio zabrinutost kada je čuo da se provode pritisci na zastupnika Raškovića iz SDSS-a. Za njega je potpuno razumljivo da Rašković ne želi dati potpis "za vladu koja je tako loše vladala Hrvatskom." "Zastupnici nacionalnih manjina moraju predstavljati interese pripadnika manjina, a ne političkih stranaka. Ne vidim zašto bi predstavnici manjina a priori morali dati podršku lijevoj opciji", rekao je ranije Karamarko.

"On najbolje zna da nije istina to što je rekao. Ponavljam - nije istina. Mi smo usvojili nekoliko temeljnih principa 15.11. Prvi je bio da ne dopuštamo pritisak izvana, i ne vršimo pritisak iznutra. Sve što smo radili je bila odluka iznutra, svaka odluka. Tko nije bio spreman, rekao je ne mogu", kaže Pupovac.

"Meni će reći Karamarko da ne predstavljam sve Srbe, pa kao što ni on ne predstavlja sve Hrvate! Tko ikad kaže da predstavljamo sve? Ne, nego svoje biračko tijelo", zaključio je Pupovac.

Pročitajte više