Miro Kovač: Hrvatska može profitirati od Brexita, ali neke stvari će nam nedostajati...

Foto: FAH

O STAVU Vlade o Brexitu, ali i više o budućnosti Hrvatske u zajednici koja proživljava nikad veći udar govorio je za RTL tehnički ministar vanjskih poslova Miro Kovač.

"Hrvatska će nastaviti zagovarati proširenje. Treba biti trezven. Ovo je udarac Europskoj uniji, međutim, treba biti racionalan. Unija će funkcionirati i bez Velike Britanije. Europska zajednica je osnovana bez Britanije i nastavit će funkcionirati bez njih. Ima nekih stvari koje će nam nedostajati, recimo, pristup koji je pragmatičan. Ali, treba biti zahvalan - ovo je apel svima nama u EU da razmislimo o načinu funkcioniranja Unije, koji možda građanima nije jasan. Treba im približiti institucije Europske unije", kazao je Kovač.

Vođe desnice u Nizozemskoj i Francuskoj zovu na isti referendum. Glas je za referendum podigao i saborski zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

"Ovo je apel svima nama u Uniji, svima koji su na odgovornim funkcijama, da sjednemo i da otvorimo debatu kako Europska unija funkcionira. Važno je da mi u Hrvatskoj pokažemo visoku svijest i da mi tu debatu zatražimo", kaže Kovač.

"Možemo profitirati ako pokažemo da razmišljamo o sebi, o svom položaju u Europskoj uniji", zaključio je Kovač.

Pročitajte više