Miroslav Buličić novi splitski gradonačelnik

NA SJEDNICI splitskog Gradskog vijeća za novog je gradonačelnika izabran nezavisni kandidat Miroslav Buličić.

Za njegov je izbor glasovalo 14 vijećnika vladajuće koalicije (SDP, HNS, HSS, LS), a prije toga dužnosti gradonačelnika razriješen je Slobodan Beroš (SDP).

Prije izbora za gradonačelnika Buličić je trebao biti razriješen dužnosti dogradonačelnika, a nakon toga aktivirati vijećnički mandat. To je i učinjeno većinom glasova vladajućih, uz žestoko protivljenje oporbe (HSLS, HSP, HDZ, HKDU, HČSP) koja je bila protiv.

Oporba se, naime, protivila Buličićevu izboru tvrdeći kako od aktivacije vijećničkog mandata do izbora na dužnost gradonačelnika treba proteći rok od osam dana, to jest da tek nakon što postane vijećnik može podnijeti kandidaturu za gradonačelnika. Tomu se najviše protivio HSLS-ovac Petar Krolo koji je do prije četiri mjeseca bio predsjednik Gradskog vijeća.

Mandatno-imunitetna komisija Gradskog vijeća sve je te prigovore oporbe ocijenila neutemeljenim i utvrdila da za aktivaciju mandata i Buličićev izbor nema zapreka.

Gradsko vijeće većinom je glasova potvrdilo i imenovanje novih članova Poglavarstva sukladno međustranačkom koalicijskom sporazumu. Vijećnici su jednoglasno prihvatili odluku da se učenicima osnovnih škola subvencioniraju udžbenici. No, prijedlozi Luke Podruga (HČSP) da se Hrvatskom saboru uputi prijedlog da amnestira sve hrvatske branitelje te da se umirovljeni general Ante Gotovina proglasi počasnim građaninom Splita nisu prihvaćeni.

Smjena gradonačelnika na pola mandata predviđena je sporazumom stranaka vladajuće koalicije SDP, HSS, HNS, LS, HSLS, ASH i HSU iz 2001. Buličić je tada bio član HSLS-a koji je iz koalicije istupio početkom godine. U međuvremenu su SDP, HSS, HNS i LS sklopili novi koalicijski sporazum. Slobodan Beroš je prije mjesec dana imenovan novim hrvatskim konzulom u New Yorku.

Novi gradonačelnik Miroslav Buličić izjavio je nakon sjednice da je njegov mandat vijećnika aktiviran u zakonskom roku te da je po zakonu i izabran za gradonačelnika, pa, kako je rekao, primjedbe njegova bivšeg stranačkog kolege Petra Krole ne stoje jer se na isti način postupalo i kada je Krolo bio predsjednik Vijeća.

Buličić je, podsjetivši da je on treći gradonačelnik u istom mandatu (na početku 2001. Ivan Škarić, nakon njega Slobodan Beroš), kazao je da mu ostaje 20 mjeseci, što je premalo. Ali usredotočit će se na dovršenje nekoliko značajnih projekata bez kojih taj grad ne može. Najavio je, uz ostalo, završetak izrade Generalnog urbanističkog plana te dovršenje radova na najdužoj splitskoj ulici - Vukovarskoj.


Pročitajte više