miroslav tuđman i nadalje predsjednik hip-a

Na II. Saboru Hrvatskog istinskog preporoda (HIP) danas je ponovno za predsjednika izabran Miroslav Tuđman, a izabrano je i novo stranačko vodstvo koje će HIP voditi u naredne četiri godine.

Na Saboru je prihvaćena Programska deklaracija HIP-a te promjene stranačkog Statuta kojima se daje veći utjecaj podružnicama na formiranje malog i velikog stranačkog vijeća, izvijestio je popodne Miroslav Tuđman na konferenciji za novinare na kojoj je bilo nazočno i pet HIP-ovih potpredsjednika: Davor Domazet Lošo, Barbara Kovačić, Mate Ljubičić, Ninoslav Mogorović i Đuro Njavro.

Na upit hoće li HIP imati svog kandidata za predsjednika države, Miroslav Tuđman je rekao kako je bilo prijedloga da se on prihvati predsjedničke kandidature, ali da će konačnu odluku o tome donijeti Malo vijeće HIP-a kad se vidi konačna "politička ponuda".

Miroslav Tuđman je izvijestio i da je od 350 akreditiranih izaslanika na II. Sabor HIP-a došla natpolovična većina i da su sve odluke donesene sukladno zakonu.

U Programskoj deklaraciji HIP-a koju su danas prihvatili izaslanici, uz ostalo, stoji da se HIP protivi nepomišljenom smanjenju stavki iz državnog prpračuna za prosvjetu, znanost, javno zdravstvo i prometnu infrastrukturu jer su to preduvjeti za modernizaciju Hrvatske. HIP također podržava partnerski odnos sa EU, ali smatra da Hrvatska treba biti vojno neutralna i ne treba ulaziti u vojne saveze.

Odnos prema Haškom tribunalu je presudan za budućnost Hrvatske, ocjenjuju u HIP-ovoj Programskoj deklaraciji pa neprihvatljivom drže politiku predhodne vlasti koja "nije sama preuzela odgovornost za obranu od haških optužbi za kolektivnu krivnju nego je nacionalni interes i obvezu obrane prebacila na hrvatske generale i političare".

(Hina) xbdj yln

Pročitajte više