Mirovinski fondovi od Vujnovca žele kupiti onu grdosiju od hotela na Braču

Foto: Index

UPRAVA Jadrana d.d. Crikvenica, hotelijerske tvrtke u vlasništvu mirovinskih fondova PBZ Croatia osiguranje i Erste, pokušava na izvanrednoj skupštini uvjeriti svoje dioničare da bi po cijeni "ne višoj od 47.1 milijuna eura" trebali kupiti golemi hotel View u Postirama na Braču, piše Zagrebi.hr.

Hotel je, podsjetimo, otvoren početkom srpnja ove godine, a u projekt je uloženo 28 milijuna eura. U javnosti je hotel izazvao puno pažnje zbog svoje veličine i izgleda, koji je izazvao brojne negativne reakcije, a mnogi tvrde i da je narušio izgled cijelog mjesta.

>> Ova grdosija je novi hotel na Braču. HDZ-ov načelnik oduševljen, arhitekt zgrožen

Vlasnici tvrtke Adria Coast Turizam koja je gradila hotel su Pavao Vujnovac, vlasnik Prvog plinarskog društva (PPD), potom njegov čovjek od povjerenja Damir Spudić, sportski menadžer Zoran Gobac, bivši zamjenik šefa SOA-e Josip Jurčević, građevinski poduzetnik Romeo Krešić te tvrtka Iskraemeco, koja je u vlasništvu Ante Bračića, Maje Bračić Lotrič i slovenske tvrtke Iskra impuls iz Kranja.

Sazvana izvanredna skupština

Zagrebi.hr piše da je hotelijerske tvrtke Jadran d.d. Crikvenica sazvala za 31. kolovoza izvanrednu glavnu skupštinu. Iako je u prvotnom pozivu na izvanrednu skupštinu bilo tek općenito navedeno kako će se "donijeti odluka o davanju prethodne suglasnosti na stjecanje udjela drugog trgovačkog društva", iz naknadne obavijesti koju je 18. kolovoza Jadran d.d. poslao Hanfi i Zagrebačkoj burzi, doznaje se da "uprava Društva predlaže otkupiti 100% udjela društva Adria Coast Turizam za kupoprodajnu vrijednost koja ne može biti viša od 47.1 milijun eura".

Na upit o razlozima transakcije iz Jadrana d.d. odgovaraju: "U zavisnosti od odluka Skupštine bit ćemo u mogućnosti pružiti Vama i cijeloj poslovnoj javnosti detaljnije informacije o navedenoj temi u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima i drugim propisima."

Jadran d.d. već ima sklopljen ugovor o upravljanju hotelom View, koji vrijedi od 1. lipnja do 31. prosinca 2022. i oglašava taj hotel na svojim stranicama. Već prilikom potpisivanja tog ugovora najavljeno je da će u tom razdoblju "ugovorne strane dogovoriti o uvjetima daljnje poslovne suradnje".

Hotel na pet etaža podržao je načelnik Postira

Ovo nije prvi susret te skupine zagrebačkih ulagača i Jadrana d.d., hotelijerske tvrtke u vlasništvu PBZ CO i Erste mirovinskih fondova, no prošli put je Jadran bio taj koji je prodavao, a Vujnovac i društvo su kupovali. 

Potkraj svibnja Zagrebi.hr je pisao kako su ti isti investitori početkom 2021. preko svojih tvrtki Adria Podbiokovlje, Adria Baško Polje i Adria Umag, upravo od crikveničkog Jadrana d.d. za 5.138.091,40 eura kupili bivše vojno odmaralište u Baškom Polju površine 268.000 kvadrata, a potom preko HDZ-ovog načelnika Joška Roščića u kratkom roku izborili prenamjenu negrađevinskog zemljišta u građevinsko i pritom zaradili.

Jadran d.d. postao je vlasnik nekadašnjeg odmarališta 2018. kupivši od države Club Adriatic, tek nekoliko mjeseci nakon što je i sam bio prodan spomenutim mirovinskim fondovima. 

Tvrtka Adria Coast turizam, koju zbog hotela View sada žele kupiti mirovinski fondovi, svojevremeno je dala ponudu za kupnju hotela Hrvatska u Baškoj Vodi, ali ona nije bila prihvaćena, pa su se odlučili započeti projekt s druge strane Bračkog kanala, u Postirama, gdje su povoljno kupili zemljište bivše tvornice Sardina i na njemu sagradili hotel na pet etaža uz punu podršku Siniše Marovića, još jednog HDZ-ovog gradonačelnika. 

 

Pročitajte više