Mirovni sporazum u Sudanu vrlo blizu

ZAKLJUČENJE mirovnog sporazuma između sudanskih pobunjenika i sudanske vlade je vrlo blizu, izjavili su u srijedu glasnogovornici obiju strana.

Vođa Oslobodilačke vojske Sudana (SPLA) John Garang je "rekao američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu da je pitanje dana, nakon pregovora 26. studenoga, kada će biti zaključen konačni sporazum", rekao je glasnogovornik SPLA Yasser Arman.

"Istog sam mišljenja kao i pobunjenici. Mislim da nećemo imati problema koji ne mogu biti riješeni za par dana ili tjedan", rekao je Said al Hatibu, glasnogovornik sudanskog izaslanstva na pregovorima.

Ove su izjave izrečene dan prije izvanrednog zasjedanja Vijeća sigurnosti UN-a o Sudanu koje će se održati u četvrtak i petak u Nairobiju. Vijeće sigurnosti do sada je svega tri puta zasjedalo izvan svog sjedišta u New Yorku. Prvi put je to bilo 1972. u Addis Abebi i tema je bila Afrika, zatim 1973. u Panami te 1990. godine u Ženevi o teritorijima koje je okupirao Izrael.

Vijeće sigurnosti bi trebalo usvojiti rezoluciju kojom će ponuditi Sudanu međunarodnu pomoć pod uvjetom da što prije bude sklopljen mir između vlade i SPLA.

Pročitajte više