KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Zašto još uvijek nema mjera za crkve? Capak: Nema garancije da će se to provoditi

Foto: Pixsell

MISE se, prema odluci vlade, mogu služiti već ove subote, no Hrvatski zavod za javno zdravstvo još uvijek nije objavio epidemiološke preporuke kojih bi se u crkvama trebalo pridržavati. 

Šef HZJZ-a i član Nacionalnog stožera civilne zaštite Krunoslav Capak još je prošloga petka najavio mjere za crkve. Kazao je da su određenu preporuku izradili još sredinom ožujka, prije nego što su vjerska okupljanja obustavljena, te da će se te preporuke doraditi. Doradu je najavio za prošli vikend i početak tjedna, a najavio je i da će se preporuke potom prvo iskomunicirati s Biskupskom konferencijom i vladom. No preporuka i dalje nema, barem nisu dostupne javnosti.

Prema onome što je procurilo, pravila bi trebala biti slična onima koja su napisana i usuglašena s biskupima još sredinom ožujka, a koja nikada nisu stupila na snagu jer je došlo do potpune zabrane okupljanja. Po svemu sudeći, broj vjernika uopće neće biti propisan, čak ni prema veličini crkve. Tek će se propisati da se mora održavati distanca između vjernika, što znači razmak od dva metra u svim smjerovima. 

A tko može garantirati da će se vjernici pridržavati propisane distance? Capak kaže - nitko.

Šef HZJZ-a, uz to, nije demantirao da će biti propisana tek distanca, a ne i broj ljudi u crkvi.

"Ne može nitko garantirati, u svim zatvorenim prostorima gdje postoji više ljudi, postoji određeni rizik. Taj rizik se značajno može smanjiti higijenom, dezinfekcijom i socijalnim distanciranjem koje ćemo mi propisati, ja se nadam da će biti poštivano prilikom svih vjerskih obreda u crkvama", odgovorio je Capak na naše pitanje o poštivanju mjera u crkvama na jučerašnjoj presici Stožera. 

Pročitajte više