Mišetić: Snimka Gotovine pobija haške optužnice

LUKA Mišetić, jedan od branitelja generala Ante Gotovine, izjavio je večeras za HTV da snimka sastanka Gotovine s vojnim zapovjednicima u Kninu od 6. kolovoza 1995. pobija navode haške optužnice koja ga tereti da je sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem prisilnog i trajnog uklanjanja srpskog stanovništva iz Krajine.

Iz snimke se vidi da Gotovina nije dozvoljavao kaznena djela, te da nije postojao nikakav zločinački pothvat, kazao je Mišetić za Dnevnik HTV-a.

"Da je postojao takav pothvat, odnosno da se dozvoljavo palež i kaznena djela s ciljem protjerivanja srpskog stanovništva iz Hrvatske, onda Gotovina sasvim sigurno ne bi reagirao tako kako se vidi na toj kaseti", dodaje Mišetić.

U posjed VHS snimke čije su dijelove danas i jučer objavile nacionalne televizijske postaje došao je tjednik "Globus". Iz prepiske kazete, kao i iz objavljenih priloga vidljivo je da general Gotovina žestoko proziva odgovorne vojne zapovjednike kninskog područja zbog "kaosa na terenu" nakon vojnoredarstvene akcije Oluja.

Po Mišetićevim riječima, Gotovinin odvjetnički tim je znao za postojanje tog video zapisa, jer su sudionici sastanka rekli da je sniman, no u arhivi Ministarstva obrane im je rečeno da je kazeta nestala.

Ističući kako ne zna odakle se kazeta pojavila, Mišetić je ustvrdio da je ona od velike važnosti i generalima Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, također optuženima pred Haškim sudom, kao i Republici Hrvatskoj.

Otkrivene snimke bile su središnja tema i HTV-ove emisije Brisani prostor, emitirane nakon Dnevnika, u kojoj je, uz Globusovu snimku, prikazan i slikovni zapis istog sastanka snimljen profesionalnom kamerom HTV-ovog snimatelja mobiliziranog u HV. Ta je snimka, kako navode na HTV-u, otkrivena neposredno prije emisije, a devet je godina, kažu, "bila u podrumu".

U istoj je emisiji objavljen i razgovor s još jednim Gotovininim odvjetnikom, Ivom Farčićem, koji je ustvrdio da bi haška optužnica "bitno drugačije izgledala" da je tužiteljstvo imalo ovaj materijal.

Farčić je podsjetio da je na dan kada je spomenuti sastanak snimljen u Kninu otvorena policijska postaja, što podrazumijeva uvođenje civilne vlasti na to područje. Rezultat toga je, dodaje Farčić, i više od 4.600 kaznenih prijava koje su pravosudna tijela podigla zbog raznih kaznenih djela nakon Oluje.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt izjavila je za HTV da nije vidjela snimke, te da ne zna koliko mogu pomoći generalu Gotovini.

"Načelno govoreći mislim da se treba pokazati što se dogodilo i da se istina treba pokazati pred Haškim sudom, jer će oni odlučivati i ocijeniti što se dogodilo u Hrvatskoj", kazala je ministrica ravosuđa.

Kazavši kako ne može govoriti o vjerodostojnosti snimki, ministrica se zapitala zašto se ta kazeta u javnosti nije pojavila ranije, te ustvrdila da je "ovo več četvrti put da se slučaj Gotovina pred neki važan događaj odjednom reproducira".

Pročitajte više