Mišetić: Žalbeno vijeće je sve presude suca Oriea djelomično ili u potpunosti poništilo, i ove će!

LUKA MIŠETIĆ iznenađen je presudom i smatra ju nevjerojatnom. Izjave Ante Gotovine nakon presude nije želio komentirati. "Sudac Orie već je izdao tri, četiri presude koje je Žalbeno vijeće poništilo. Jednostavno nam je nevjerojatno što se dogodilo danas! Kao da obrane uopće nije bilo! Kao da sudac Orie nije čuo obranu u ovih dvije i pol godine! Unatoč njegovim dosadašnjim čudnim osudama mi smo vjerovali da će donijeti presudu isključivo na temelju činjenica i zakona, ali to se nije dogodilo. Ohrabruje nas činjenica da su njegove presude u potpunosti ili djelomično poništene pred Žalbenim vijećem. Očito postoji problem s njegovim presudama kad ih Žalbeno vijeće poništava. Već smo jednom uspjeli poništiti njegovu odluku, očekujemo da ćemo to opet učiniti pred Žalbenim vijećem", rekao je Mišetić za HTV.

"Žalim zbog ove institucije. Kako je Knin prekomjerno granatiran, a poginula je jedna osoba, a Vukovar nije prekomjerno granatiran? Sve je to u glavi suca Oriea", dodao je Mišetić.

Gregory Kehoe je dodao kako je neobično da nije prihvaćen niti jedan argument obrane.

Mikuličić: Markač je sarkastično komentirao presudu

Markačev odvjetnik Goran Mikuličić rekao je netom nakon presude za HTV kako je Markač sarkastično prokomentirao da je osuđen po svim točkama optužnice osim te jedne. "Malo više ćemo poslijepodne razgovarati o tome. Sad slijedi žalbena procedura koja će trajati oko dvije godine", rekao je Mikuličić dodajući kako je Markač racionalna osoba te očekuje da će pojačati argumente nakon što vide kako se na njih osvrnulo Vijeće.

Komentirajući kategoriju o udruženom zločinačkom pothvatu, kazao je kako ista nije dio međunarodnog običajnog prava, te da se Tuđman, Šušak, Červenko, koji su također proglašeni krivima za udruženi zločinački pothvat, ne mogu obraniti od optužbi.

"On je vrlo dobro podnio presudu, vrlo disciplinirano i ponosno. Poslijepodne kad smo se vidjeli nije pokazivao nikakve pretjerane emocije, što poznavajući ni njega nismo ni očekivali. Što on unutar sebe proživljava samo on zna. Njegova supruga je jako potresena, ali uspjela je produžiti svoj boravak u Haagu tako da će ostati još idući tjedan pored supruga", rekao je za RTL televiziju Markačev odvjetnik Goran Mikuličić navečer. "S Markačevim zdravljem ne bi trebalo biti nikakvih komplikacija, jer je pod liječničkim nadzorom", dodao je.

Mikuličić je rekao i kako će sada prvo proučiti presudu te najaviti podnošenje žalbe. "Iako je još prerano govoriti o tome, činjenica je da presuda, prema kojoj su dvojica optuženi a jedan oslobođen prema istoj optužnici, ima neke manjkavosti. Ali moramo proučiti presudu pa ćemo onda moći reći više", rekao je Mikuličić i dodao kako je svaka pomoć dobro došla osvrćući se na izjave iz Vlade da će tražiti da Hrvatska dobije status prijatelja Haškog suda.

Hodak: Pravo i pravda odlutali su s hrvatskim guskama u maglu


"Ovo je horor presuda, presuda koja nema nikakve veze ni s pravom ni s pravdom. Pravo i pravda su zajedno s hrvatskim guskama odlutali u maglu", komentirao je Zvonimir Hodak presudu generalima u razgovoru za Index. Hodak je uvjeren da će ova presuda ostaviti trajne posljedice za Hrvatsku, hrvatski narod i akcije Bljesak i Oluja koje su prema njegovom mišljenju bile sasvim legitimne.

"Sudac Orie čitavo je vrijeme citirao svjedoke optužbe, govorio što je optužba nudila. Niti jednom riječju nije spomenuo svjedoke obrane, niti što je nudila obrana. To pokazuje da je taj sudac unaprijed u glavi imao presudu i samo je danas objavio", kaže Hodak koji je imao potrebu da doda:

"Moram naglasiti kako se radi o sucu iz zemlje koja je mirno gledala kako Srbi u Srebrenici vrše genocid nad 8000 muškaraca, žena i djece. Nizozemci tada nisu ni prstom mrdnuli. Stoga bi se taj sudac doista trebao zamisliti je li to presuda za njega ili za nekog drugog", kazao je Hodak.

Pročitajte više