Misija obavljena, Endeavour sigurno sletio s najvećom grupom ikad u svemiru

SVEMIRSKA letjelica Endeavour, sa svojih sedam astronauta, sigurno je sletjela na Zemlju, u Cape Canaveral, američki svemirski centar, nakon 16-dnevnog leta kojim je završila dugu, ali uspješnu misiju konstrukcije svemirske stanice. Kako prenosi USA Today, misijska kontrola čekala je zapravo do posljednjeg trenutka prateći situaciju s pljuskovima. No, kiša je, srećom, ostala dovoljno daleko, pa je zapovjedniku Marku Polanskyju rečeno da se mogu prizemljiti.

Prešli 6,5 milijuna milja

Prilikom posjeta međunarodnoj svemirskoj stanici astronauti su postavili novi dodatak japanskom laboratoriju, vrijednom milijardu dolara, instalirali nove baterije te ugradili velik broj rezervnih dijelova. Kako kažu, ostvarili su sve glavne ciljeve, a zanimljivo je da su bili najveća grupa koja je ikad bila u svemiru. Računajući njih šest koji su čekali u stanici, u skupini ih je bilo trinaest.

Podsjetimo, misija je trajala 16 dana, tijekom kojih su astronauti prešli 6,5 milijuna milja, odnosno više od 104 milijuna kilometara. No, danas je bio i 138. dan u orbiti za japanskog astronauta, Koichija Wakatu, koji je u svemirsku stanicu stigao još u ožujku. Sada je zamijenio mjesto s američkim kolegom, Timothyjem Koprom, koji je stigao Endeavourom. Na novinarsko pitanje što će prvo napraviti po povratku u Japan, Wakata je rekao da će otići na sushi i uživati u vrućem "japanskom" ljetu. Ipak, na prvo mjesto je stavio vidjeti suprugu i sina.

Pročitajte više