Mislili smo da je May najgori britanski premijer ikad. Onda je došao Johnson

Foto: EPA

NITKO nije mislio da Velika Britanija može dobiti goreg premijera od Therese May koju su podrugljivo prozvali "Maybot" zbog njenog robotičkog, neautentičnog nastupa. Još važnije, njen pokušaj da dogovori uvjete Brexita s Bruxellesom završio je potpunim debaklom, kad je britanski parlament tri puta odbio taj dogovor.

A onda je došao Boris Johnson. Na prvi pogled, činio se kao sušta suprotnost May, sa svojim ležernim, improvizatorskim nastupom i elokventnim šarmom, iako je skrivao njegovu neutaživu ambiciju, bleferstvo i hazarderski populizam. 

Još prvog dana kad je došao na mjesto premijera - ne nakon izbora, nego nakon što ga je na to mjesto izabralo članstvo Konzervativne stranke, dakle nekih 0,12% glasačkog tijela - Johnson je obećao vrli novi dogovor o Brexitu. U isto vrijeme se obrušio na "skeptike, mračnjake i glasnike zle kobi" koji tvrde da će Brexit upropastiti Veliku Britaniju i britansku političku klasu koja je zaboravila narod kojem služi, a koji je na referendumu, doduše tijesnom većinom, izglasala Brexit.

Od lažnog optimizma do potpunog debakla

Prema njegovom nastupu, Britanci su mogli pomisliti da će sama snaga njegovog optimizma, samouvjerenosti i, kako je sam rekao, "pozitivne energije" biti dovoljna da riješi sve poteškoće pri izlasku Velike Britanije iz Europske unije, piše CNN u svojoj analizi. 

Sve je, naravno, vrlo brzo pošlo nizbrdo. 

Johnson je izgubio svoje prvo i svako sljedeće glasanje u parlamentu ovog tjedna. Izgubio je većinu u parlamentu. 21 zastupnika vladajuće Konzervativne stranke koji su se okrenuli protiv njega i stavili interese zemlje ispred interesa stranke, praktički je izbacio iz stranke.

To uključuje i Nicholasa Soamesa, unuka legendarnog britanskog premijera Winstona Churchilla, kao i Kennetha Clarkea, veteranskog torijevca (drugo ime za članove Konzervativne stranke) s najduljim stažem u britanskom parlamentu. Među pobunjenim torijevcima ukupno je 8 bivših ministara i dvojica bivših ministara financija.

>> Borisa Johnsona napustio i vlastiti brat

Na kraju ga je napustio i vlastiti brat Jo Johnson koji je jučer dao ostavku na funkcije zastupnika u Donjem domu i ministra u vladi. Jo Johnson, inače protivnik Brexita, nije puno rekao, ali iz njegovih riječi opet je sve bilo jasno: "Bio sam rastrgan između odanosti prema obitelji i nacionalnog interesa - to je nerješiva tenzija i vrijeme je da drugi preuzmu moje uloge parlamentarnog zastupnika i ministra". 

Johnson sam izazvao pobunu skandaloznim potezom

Ovu pobunu u vlastitim redovima Johnson je sam izazvao skandaloznom odlukom o suspenziji parlamenta do 14. listopada, što je opasno blizu roka za Brexit od 31. listopada. Iako se parlament suspendira, odnosno prorogira svake godine, ovo je najdulja takva suspenzija od Drugog svjetskog rata, u najkritičnijem momentu za zemlju otada.

Izazvao ga je i svojim tvrdoglavim, hazarderskim inzistiranjem na Brexitu pod svaku cijenu, što vidi kao polugu, odnosno kao sredstvo ucjene kojim bi Bruxelles prisilio na povoljniji sporazum koji bi mogao proći u britanskom parlamenNo Johnson je imao i plan B, za koji neki analitičari tvrde da mu je u biti bio pravi plan od početka: prijevremene izbore. Samo što mu se i taj plan izjalovio. Nakon što smo s May imali nadrealni moment u kojem zastupnici koji žele Brexit glasaju protiv sporazuma kojim bi se Brexit proveo, sada smo s Johnsonom imali još nadrealniji moment u kojem vladajući traže prijevremene izbore, a oporba glasa protiv njih.

No oporba, predvođena Jeremyjem Corbynom, tvrdi da za to ima vrlo konkretan razlog. Naprosto ne vjeruju Johnsonu ni da će održati izbore prije roka za Brexit. Boje se da će još jednom prevariti i njih i cijelu zemlju i na silu je povući iz Europske unije, bez ikakvog sporazuma, i tako raskinuti kompleksne ekonomske, pravne, sigurnosne, diplomatske i znanstvene veze s EU bez da ih ičim zamijeni.

Premijer zarobljen u Downing Streetu, a oporba drži ključeve

>> Tko je Boris Johnson, novi britanski premijer? Raskalašeni, lijeni lažljivac

S obzirom na to da je već pokazao da je spreman na sve, pa i na suspenziju jednog od najstarijih parlamenta na svijetu iz politikantskih razloga, oporba je odlučila da mu neće vjerovati na riječ. Dali su mu do znanja da će izglasati nove izbore tek kad odgoda Brexita do siječnja iduće godine postane zakonska.

I sad je Johnson praktički zarobljen u Downing Streetu, a oporba drži ključeve, piše CNN. Stoga i ne čudi njegova nervoza u parlamentu i njegovo vrijeđanje Corbyna kao "kukavice" koji se boji izbora. 

"Njegova najveća taktička pogreška dosad je zasigurno bila ta što nije shvatio da Corbyn, kao vođa oporbe, ima praktički veto oko toga kad će se novi izbori održati. Izgleda kao da su konzervativci i njihovi savjetnici mislili da, ako ponude opće izbore Laburističkoj stranci, da će ova zdušno prihvatiti tu priliku, ali stvari su ispale tako - izglasavanje zakona o blokadi Brexita bez dogovora i mogućnost da oporba može blokirati nove izbore - da to stvara mogućnost da se premijera drži zarobljenog u vladi, bez mogućnosti da ispuni svoje obećanje da će napustiti EU pod svaku cijenu", komentirao je direktor Instituta za javne poslove u Londonskoj školi ekonomije, profesor Tony Travers za CNN.

Johnson je u međuvremenu neslužbeno počeo predizbornu kampanju, obilazeći zemlju od policijskih kadeta u Zapadnom Yorkshireu do ulica Leedsa. 

Johnson, kažu analitičari koji tvrde da je htio nove izbore od početka, misli voditi kampanju predstavljajući se kao narodni tribun, onaj koji se, kao i svi populisti, bori za "običnog malog čovjeka", a protiv odnarođenih elita i paraliziranog, beskorisnog parlamenta. Ali u Leedsu susret s tim običnim glasačem i nije prošao najbolje.

"Trebali biste biti u Bruxellesu i pregovarati", poručuo mu je jedan takav glasač povišenim tonom, vidno uzrujan njegovim eskapadama koje guraju zemlju prema rubu. "Mi pregovaramo", odgovorio mu je neuvjerljivo Johnson.

"Ne pregovarata! Ovdje ste u Morleyu, u Leedsu", odgovorio mu je glasač u nevjerici, istim očajničkim tonom koji bi netko koristio da ga sugovornik uvjerava da je nebo žuto i odbija prihvatiti da je nebo u biti - plavo. 

U svakom slučaju, Johnson se sad nalazi u goroj poziciji nego što je May ikad bila - mora moliti oporbu da mu da nove izbore. Svojim nečuvenim potezima i prezirom prema parlamentu ujedinio je oporbu i kritičare u vlastitim redovima koji su dosad bili beznadno razjedinjeni oko Brexita. A to je zaista postignuće.

Pročitajte više