Misom za izbor Pape započela ceremonija izbora

MISOM "pro eligendo pontifice", za izbor Pape, koju je u bazilici svetog Petra pred svim kardinalima predvodio dekan kardinalskog zbora Joseph Ratzinger, započela je ceremonija izbora 265. poglavara Rimske crkve.

Na prvoj konklavi u trećem tisućljeću, u ponedjeljak poslije podne u 16,30 sati 115 kardinala izbornika započeti će biranje novog poglavara Katoličke crkve.

Poslije prisege s rukom na evanđelju, pod svodom Sikstinske kapele koji je oslikao Michelangelo, šef papinskog ceremonijala monsignor Piero Marini će kazati "extra omnes" (svi van), što će značiti da iz Sikstinske kapele moraju izići svi osim 115 kardinala.

Tada će kardinali odlučiti hoće li odmah pristupiti izboru ili će prvi dan konklave iskoristiti za razmjenu mišljenja. Ako budu glasovali poslijepodne, onda se dimni signal neće moći očekivati prije 20 sati.

Premda je objavljeno kako će se dimni signali pojavljivati oko 12 sati za jutarnja glasovanja i oko 19 sati za poslijepodnevna, prvog dana konklave, koja i započinje pola sata kasnije negoli su najavljeni počeci konklava za ostale dane, rezultat glasovanja ne može se očekivati prije 20 sati.

Od 115 kardinala iz 52 zemlje sa svih pet kontinenata, samo su dvojica, Ratzinger i američki kardinal William Baum, već sudjelovali na konklavi i to na dvije, 1978. kada su izabrani Ivan Pavao I. i Ivan Pavao II. Sve ostale kardinale imenovao je papa Ivan Pavao II. i ovo je njihova prva konklava.


Osim Ratzingera, kao kandidati za novog Papu spominju se Talijani Carlo Maria Mardini, Dionigi Tettamanzi, Camillo Ruini i Angelo Sodano, te Južnoamerikanci Rodriguez Maradiaga, Claudio Hummes i Jorge Mario Bergoglio.

Kardinala iz europskih zemalja na konklavi ima 58, od kojih je 20 Talijana, iz Južne Amerike ima 20 kardinala, Sjeverne Amerike 14 kardinala, Afrike 11 kardinala, Azije 10 kardinala i Oceanije 2 kardinala.

Nakon bijelog dima iz Sikstinske kapele te zvona bazilike svetog Petra, a potom i svih crkava u Rimu, s balkona bazilike svetog Petra će izbor novoga Pape, s čuvenom izrekom "Habemus Papam", objaviti južnoamerički kardinal Jorge Arturo Medina Estevez.

Estevez je pročelnik Kongregacije za Božji kult i disciplinu sakramenta i kao glavni đakon treba vjernicima najaviti izbor i predstaviti novog Papu. Estevez koji ima 78 godina, također sudjeluje na konklavi.

Pročitajte više