Misterij ruskog broda u Južnoj Africi. Isključio transpondere, potajno uplovio u bazu

Screenshot: YouTube

RUSKI trgovački brod, čiji je vlasnik navodno prevozio oružje za Kremlj, isključio je svoj transponder prošlog mjeseca prije nego što je potajno pristao u najveću južnoafričku vojnu pomorsku bazu, gdje je isporučio i ukrcao neidentificirani teret, tvrde svjedoci i visoki američki dužnosnik. Južnoafrička Republika je odbila reći što je brod prevozio ili što je utovareno na njega u bazi Simon's Town. 

Posjet broda Lady R, u vlasništvu ruske brodarske tvrtke MG-FLOT LLC, zategao je odnose između Washingtona i Pretorije, piše Wall Street Journal. MG-FLOT nije odgovorio na zahtjeve za komentar o slučaju, kao ni rusko veleposlanstvo u Pretoriji i Kremlj.

Visoki američki dužnosnik rekao je da je Washington zabrinut "podrškom koju su južnoafričke oružane snage pružile Lady R-u, uključujući dopuštanje ulaska i premještanja tereta u pomorskoj bazi dok je njegov sustav za automatsku identifikaciju bio isključen".

Tijekom dvije noći, tijekom kojih je Simon's Town bio u mraku zbog nestanka struje u cijeloj zemlji, pokretna dizalica je pod nadzorom naoružanih čuvara pomicala sanduke s broda dugog 122 metra i na njega, prema svjedocima i fotografijama koje je pogledao The Wall Street Journal . "Nema javno dostupnih informacija o izvoru kontejnera koji su ukrcani na Lady R", rekao je američki dužnosnik.

Lady R napustio je Simon's Town ujutro 9. prosinca. Kada je brod ponovno počeo odašiljati položaj navečer tog dana, bio je usidren više od 100 milja istočno od Simon's Towna, pokazale su službe za praćenje. Od sredine prosinca brod je bio usidren uz obalu Mozambika, gdje je tijekom vikenda uplovio u luku Beira. Odredište mu je navodno trebao biti Istanbul. Od Istanbula je relativno kratko putovanje do ruskih crnomorskih luka.

Isporučio oružje iz Rusije?

Kobus Marais, zastupnik i glasnogovornik obrane južnoafričkog oporbenog Demokratskog saveza, rekao je da mu je rečeno da je Lady R isporučio streljivo iz Rusije, iako bi se ono obično uvozilo preko trgovačkih luka. SAD je 8. svibnja uveo sankcije Lady R i MG-FLOT-u. Washington je rekao da su tvrtka i njezini brodovi isporučivali oružje za rusku vladu, piše WSJ.

U studenom, kada su SAD doznale da je brod Lady R krenuo prema Južnoj Africi, veleposlanstvo SAD-a upozorilo je južnoafričku vladu na činjenicu da je brod pod sankcijama, rekao je viši američki dužnosnik. Veleposlanstvo nije dobilo nikakav odgovor na svoje upozorenje od južnoafričke vlade, rekao je dužnosnik.

Usluge praćenja plovila pokazuju da je Lady R isključio svoje automatske transpondere, koji prenose identitet i poziciju broda drugim plovilima i pomorskim vlastima. Dva tegljača južnoafričke mornarice pomogla su mu da se priveze u bazi Simon's Town u blizini Cape Towna, tvrde svjedoci. Svjedoci su rekli da su noću vidjeli kamione s vozilima u pratnji kako prevoze kontejnere u bazu, piše WSJ.

"Neopravdan pritisak SAD-a"

U brifingu za medije 22. prosinca, ministrica obrane Thandi Modise rekla je da čeka papirologiju s više informacija o pošiljci prije nego što može komentirati zašto je Lady R pristala u bazi te što je istovareno i utovareno na plovilo.

"Kakav god sadržaj ovaj brod dobivao naručen je davno prije Covida", rekla je Modise, prije nego što je prozvala, kako je rekla, neopravdani pritisak SAD-a na afričke zemlje koje su održavale odnose s Rusijom.

Darren Olivier, direktor African Defense Reviewa, tvrtke za obrambenu analizu i savjetovanje, rekao je da je vjerojatno da je Lady R isporučivao staru narudžbu streljiva iz Rusije. Južnoafrička Republika je 2020. odobrila uvoz 4.5 milijuna komada ruskog streljiva u vrijednosti od oko 585.000 dolara.

 "Južnoafrička obrambena industrija općenito ne proizvodi naoružanje i kompletne sustave koje koristi ruska vojska", rekao je. "Rusija bi mogla biti zainteresirana za predmete dvostruke namjene kao što su sustavi za navođenje i kontrolu koji bi se mogli koristiti za proizvodnju bespilotnih letjelica", rekao je Olivier.

Pročitajte više