Mito, tajni klub, milijuni u kešu, brojač novca... Što je sve otkriveno o Kovačeviću?

Foto: Index, Marko Dimic/Pixsell

BIVŠI direktor tvrtke Janaf Dragan Kovačević, nakon što je prvotno uhićen u rujnu pa pušten 15. prosinca prošle godine, ponovno je danas uhićen. Uhićen je pod sumnjom na primanje mita za namještanje poslova.

Kovačevića se već ranije teretilo za primanje mita i namještanje natječaja za poduzetnika Krešu Peteka. Osim toga, USKOK tereti Kovačevića i da je sakrio novac "iako je znao da ta gotovina potječe od kaznenog djela". Naime, policija je našla veće iznose gotovine u automobilima i stanovima. Otkriveno je i da je Kovačević imao čak devet stanova, od kojih je dio bio na njegovo ime, a dio na ime tvrtke koju je posjedovao. U imovinskoj kartici imao je prijavljena tek tri stana. Ukupna vrijednost njegove prijavljene imovine iznosila je oko 5.64 milijuna kuna, no stvarna je bila tri do četiri puta veća. Podsjetimo se kako je "pao" Kovačević i za što ga se sve tereti.

Primio mito od 1.96 milijuna kuna

Zajednička akcija policije i USKOK-a počela je u jutro 17. rujna kada je uhićeno više osoba, među kojima je i šef državnog Janafa, Dragan Kovačević. USKOK je nakon nekoliko dana objavio da je protiv 14 osoba pokrenuo istragu, a tereti ih za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima.

Prvooptuženi je poduzetnik Krešo Petek, kojega se tereti da je dao mito bivšem šefu Janafa Draganu Kovačeviću te da je podmićivao gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića i Nove Gradiške Vinka Grbića, i to kako bi osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove. Pokrenuta je i istraga i protiv Tomislava Jelisaveca, Katarine Gašparac, Zvonka Marasa, Mirne Prodan, Vlade Zorića, Damira Vrbanca, Vatroslava Sablića, Ive Šuler, Ljubomira Perušića i Gorana Puklina.

USKOK tako sumnjiči Peteka da je od rujna 2019. do 18. rujna 2020. u Zagrebu s Kovačevićem dogovorio da će mu za poduzimanje svih radnji potrebnih za osiguranje dodjele poslova, kojima je investitor Janaf, kao nagradu dati 1.96 milijuna kuna u gotovini. Petek je to, objavio je USKOK, i uradio 11. studenoga 2019. godine, kada je predao mito.

Mito primio u ilegalnom klubu

Kovačevića, šefa Janafa, se sumnjiči da je u cilju realizacije dogovorenog najprije u Plan investicija društva Janaf uvrstio dva projekta, nakon čega je od direktora Sektora sigurnosti i zaštite, Vlade Zorića, te direktora Sektora transporta nafte u Janafu, Damira Vrbanca, zatražio da poduzmu sve potrebne radnje kako bi Petekovoj tvrtki osigurali dodjelu navedenih poslova. Oni su na to pristali.

Sve je to, objavio je USKOK, rezultiralo zaključivanjem dva ugovora o izvođenju radova. Svaki je bio u vrijednosti od 20 milijuna kuna.

Petek je, prema USKOK-ovim tvrdnjama, mito predao Kovačeviću u zagrebačkom klubu u Slovenskoj 9, koji je u vlasništvu Kovačevićeve tvrtke Finkor. Milijuni, točnije 1.96 milijuna kuna, bili su u torbi. Toga dana u tom Kovačevićevom klubu bio je Jakov Kitarović, suprug bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. No, kako je tvrdio, on tog dana nije vidio ništa sumnjivo.  

U ilegalnom klubu jeli i pili predsjednik Milanović te tri Plenkovićeva ministra

Podsjetimo da je predsjednik Republike Zoran Milanović, u povodu afere Janaf, izjavio da mu nije jasno zašto direktor Janafa Kovačević i poduzetnik Petek nisu uhićeni tijekom primopredaje 1.96 milijuna kuna mita, nakon što je policija snimila okolnosti tog događaja.  

"Ne mogu shvatiti da to nije prekinuto u onom trenutku kada je praćenjem ustanovljeno da netko nekome daje dva milijuna kuna. Tu je kraj svake priče. Imaš predmet, imaš materijalni dokaz. To je nešto što bi mene zanimalo", izjavio je tada Milanović. Nakon te izjave otkrilo se da je jedan od posjetitelja tog ilegalnog kluba, koji je radio za vrijeme lockdowna prošle godine, bio upravo predsjednik Milanović.

Index je otkrio da su taj ilegalni klub, osim predsjednika Milanovića, posjećivala i tri ministra. Ministar Oleg Butković ondje je igrao belu. Dolazio je i ministar Josip Aladrović, koji je u rodbinskim vezama s Kovačevićem, a ondje je redovno zalazio i ministar Tomislav Čorić.

>> Klub je bio jedini otvoreni lokal u lockdownu, Plenkovićev ministar tamo igrao belu

Taj famozni klub Uskok je posebno analizirao, budući da je policija vezano za tu lokaciju očito snimila još niz zanimljivih stvari, osim same primopredaje. Naime, istražitelji navode da je Kovačević u tom prostoru "primao dužnosnike najvišeg ranga", ne navodeći o kome se konkretno radi. Klub je radio ilegalno, nikada ih nisu posjetili ni policija ni neki od inspektora, a za šankom se nalazio brojač novca.  

>> U Kovačevićevom klubu iza šanka stoji brojač novca

Pronašli milijune

Uskoro je objavljeno da je policija u jednoj garaži vile u Samoboru, uz prisustvo Kovačevića, pronašla skrivenih milijun eura. U vili živi direktor Alfastana Dejan Šparavec, koji je u prijateljskim odnosima s Kovačevićem. Alfastan je, podsjetimo, bila u središtu afere, nakon što je otkriveno da u stanu vrijednom 2.5 milijuna kuna živi sin tadašnjeg ministra Gorana Marića.

Uskok je početkom listopada objavio da sumnja da je Kovačević od 16. do 29. rujna 2020., nakon što je saznao da se priprema njegovo uhićenje te pretraga nekretnina, odnosno pokretnina kojima se koristi, "u cilju da onemogući pronalazak i oduzimanje gotovine koju je pribavio počinjenjem kaznenog djela", od 14. okrivljenog zatražio da primi i sakrije 2.593.800 kuna, 247.200 eura i 20.000 švicarskih franaka.

Novac je navodno nađen u stanu Mirele Arelić Puklin i njenog supruga Gorana Puklina, koji se nalazi u kompleksu zgrada gdje stan ima i Dragan Kovačević. Istražitelji su tada pronašli oko 4 milijuna kuna u gotovini, u raznim valutama i apoenima. Posumnjali su da je to Kovačevićev novac, a da ga Puklin skriva. Mirela Alerić Puklin zamjenica je županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu. Nakon ovog slučaja zatražila je razrješenje.

Kovačević: Hrvatska nije toliko korumpirana

Kovačević je iz pritvora izašao 15. prosinca prošle godine, a tada je tvrdio da u Hrvatskoj sve što se "dobro radi smatraju kriminalom".

"Izdržati ovo nije lako kada znate da niste ništa krivi. I, spletom okolnosti, završite ovdje. Imao sam sve scenarije, ali ne i ovaj. Na sudu ću dokazati nevinost", rekao je Kovačević ispred Remetinca. Tvrdio je da njegovi milijuni nisu nađeni, već je to bio novac tri partnera koji su željeli kupiti zemljište u Slavoniji.

"To je bio čisti biznis. To je privatni novac za poljoprivredno zemljište. Ogromno zemljište", komentirao je nađenih milijun eura u automobilu, koji navodno pripada njemu, na jednoj adresi u Samoboru.  

"Kod nas je sve što se dobro radi kriminal, ja mislim da Hrvatska nije toliko korumpirana koliko se govori. U Hrvatskoj je uspjeh zabranjen. Ja sam uvjeren da ću sve optužbe odbaciti, naravno da će biti podmetanja", rekao je Kovačević ispred Remetinca.

Pročitajte više