Mjanmar razmatra mogućnost davanja državljanstva Rohindžama

Foto: Hina

PRIPADNICI etničke skupine Rohindža koji su iz Mjanmara izbjegli u susjedni Bangladeš uslijed napada vojske mogli bi zatražiti državljanstvo ako se vrate, rekao je u nedjelju visoki mjanmarski dužnosnik.

Mjanmarski ministar vanjskih poslova U Myint Thu vodio je izaslanstvo od deset osoba u Bangladeš na razgovore o repatrijaciji Rohindža, od kojih se mnogi nalaze u izbjegličkim kampovima u toj zemlji.

Na konferenciji za medije nakon posjeta izbjegličkom kampu na jugoistoku Bangladeša, Thu je rekao da bi Rohindže mogli zatražiti da postanu "naturalizirani državljani " Mjanmara.

"Pokušavamo im objasniti koje su mogućnosti dobivanja državljanstva", rekao je Thu novinarima nakon susreta s Rohindžama, etničkoj muslimanskoj manjini Mjanmara koja je izbjegla pred represijom mjanmarske vojske.

Thu je rekao da, po zakonu, oni nemaju pravo na puno državljanstvo no da bi umjesto toga mogli zatražiti da status "naturaliziranih državljana" dok bi njihova djeca mogla imati pravo na puno državljanstvo.

Bangladeš i Mjanmar su 2017. potpisali sporazum o dragovoljnom povratku izbjeglica no proces repatrijacije je stao. Bangladeš je za to okrivio nespremnost Mjanmara da ih primi natrag a mnogi Rohindže se pribojavaju progona ako ih se neće priznati za državljane Mjanmara.

Gotovo 750.000 Rohindža izbjeglo je u Bangladeš tijekom obračuna vojske s tom skupinom u kolovozu 2017. Mjanmar je većinski budistički, a UN i druge humanitarne organizacije optužile su vladu Mjanmara za etničko čišćenje i genocid. 

Pročitajte više