Mjere u Škotskoj: Više se neće izolirati cijeli razred

Foto: EPA

ŠKOTSKA premijerka Nicola Sturgeon rekla je da više u toj zemlji neće biti praksa da cijeli razred ide u samoizolaciju nakon što je neki učenik pozitivan.

Dodala je da djeca navedena kao bliski kontakt neće morati ići u samoizolaciju u slučaju negativnog testa. No, nastavnici i učenici srednjih škola i dalje će u prvih šest tjedana škole trebati nositi zaštitne maske, piše BBC.

Grupa roditelja se pobunila

Sturgeon je rekla da je "jako svjesna" da je mnogim mladim ljudima zahtjevno nositi masku, ali da stručnjaci smatraju da je takav pristup važan za zaštitu učenika i nastavnika u školama.

Njeno priopćenje su pozdravili sindikati, ali jedna roditeljska grupa rekla je da je "neprihvatljivo" da djeca moraju nositi zaštitne maske u "znatno dužem periodu nego skoro svaka odrasla osoba na svom poslu".

Većina djece koja će se kasnije tijekom kolovoza vratiti u škole nije cijepljena jer je program cijepljenja obuhvaćao starije od 12 godina.

Mlađi od 5 godina neće imati obavezu testiranja

Sturgeon je rekla pred parlamentom da će svaki učenik s pozitivnim testom ići u samoizolaciju, ali da će se promijeniti pravila oko bliskih kontakata. Učenici od 17 ili više godina ići će na PCR test, a ako je negativan, neće ići u samoizolaciju.

Ista stvar će vrijediti i za djecu od 5 do 17 godina, dok za mlađe od pet godina testiranje neće biti obavezno.

Pročitajte više