MJESEČNA PROGNOZA PO GRADOVIMA Hoćemo li ove godine napokon imati bijeli Božić?

Foto: 123rf, Accuweather

HOĆEMO li ove godine napokon imati bijeli Božić? Sudeći prema mjesečnoj prognozi Accuweathera, poznate američke privatne meteorološke službe - nećemo.

U nastavku donosimo Accuweatherove mjesečne prognoze za prosinac po većim hrvatskim gradovima.

ZAGREB

Sudeći prema trenutnoj mjesečnoj prognozi, čini se da u Zagrebu ne možemo očekivati bijeli Božić, ali je zato pokoja snježna pahulja moguća u novogodišnjoj noći. Ne očekuju se ni debeli minusi - temperature će se kretati između -6 stupnjeva (jutarnje) i 10 stupnjeva (najviše dnevne).



OSIJEK

Baš kao i Zagreb, ni Osijek i Slavonija ne mogu se nadati snijegu za Božić. Ali ni za Novu godinu. Zima bi u Slavoniji ipak trebala biti nešto hladnija nego u središnjoj Hrvatskoj, ali najniže temperature također ne bi trebali ići debelo ispod minusa.



RIJEKA


Dok se u Slavoniji ne očekuju snježne pahulje niti u novogodišnjoj noći, u Rijecu su one moguće - doduše, u kombinaciji s kišom. Sjeverni Jadran očekuje ponešto topliji prosinac - temperature ne bi trebale ići ispod ništice, a dnevne će se kretati i do 15 Celzijevih stupnjeva. Neće biti niti mnogo kišnih razdoblja, već se tijekom prosinca očekuje svega par kišnih dana.



SPLIT

Splićani, kao i stanovnici u drugim dijelovima Dalmacije, ove godine neće imati problema s poledicom, a još manje sa snijegom. Do kraja mjeseca uopće se ne očekuju snježne pahulje, a temperature će se tijekom mjeseca kretati od najnižih 4 Celzijeva stupnja do čak 15 Celzijevih stupnjeva. Novogodišnja noć trebala bi ipak biti nešto toplija od Božića - očekuju se temperature iznad ništice.



BJELOVAR

Nakon današnjeg poprilično hladnog dana, u Bjelovaru će u idućim danima ipak biti nešto toplije - i tako će se zadržati sve do kraja mjeseca. Sudeći prema prognozi Accuweathera, čini se da ni Bjelovar neće imati snijega za Božić, ali je zato itekako moguće da će pokoja pahulja pasti u novogodišnjoj noći. Tijekom prosinca se ne očekuju veće oscilacije u temperaturama zraka - dnevne će se kretati većinom između 4 i 8 stupnjeva.



Valja napomenuti da su mjesečne prognoze ipak mnogo manje pouzdane od onih trodnevnih, pa nije nemoguće da nas za Božićne praznike ipak iznenadi pokoja snježna pahulja - ne samo u gorju, već i u nizinama. Ipak, i ranije su zimske prognoze dale naslutiti da će nam idućih par mjeseci biti nešto toplije od prosjeka te da ne možemo očekivati obilje snijega - barem ne u prosincu.

Pročitajte više