MJEŠTANI PALINOVCA PROTIV DOLASKA ROMSKIH UČENIKA IZ SUSJEDNOG SELA

Mještani Palinovca u Međimurskoj županiji usprotivili su se na večerašnjem zboru mještana, održanom na prijedlog Mjesnog odbora, da učenici područne škole DržimurecStrelec, koju uglavnom pohađaju Romi, do njezina preuređenja pohađaju palinovečku područnu školu.

Oni smatraju da postoje i druga rješenja, te da je škola u njihovu mjestu, koju pohađaju 24 učenika, također u vrlo lošem stanju.

Predsjednik Vijeća mjesnog odbora Palinovca Vlatko Horvat izrazio je zadovoljstvo večerašnjim zaključcima iz kojih proizlazi da bi trebalo sve obrazovne ustanove, koje nemaju zadovoljavajuće uvjete, preseliti u bivšu čakovečku vojarnu. S time su se složili i brojni mještani, a konačna odluka očekuje se nakon razgovora međimurskog župana s mjerodavnim ministarstvima.

Područnu školu Držimurec-Strelec pohađa 75 posto romske djece, a s obzirom na to da je predviđeno njezino preuređenje i dogradnja, po prijedlogu Međimurske županije svi bi učenici krajem travnja trebali prijeći u područnu školu u Palinovcu.

Na zboru mještana bio je i međumurski župan Branko Levačić koji je mještanima rekao da možda postoje i druge mogućnosti, odnosno da bi predstavnici mjerodavnih službi Županije, nadležnih ministarstava i ostalih institucija trebali zajednički iznaći rješenje kako se ne bi ponovno Međimurje proglašavalo sredinom ksenofobičnom i diskriminirajućom za romsku populaciju. Župan je ponovio da nitko neće spriječiti dogradnju škole u Držimurcu-Strelcu.

U školi u Držimurcu-Strelcu već je nekoliko puta u posljednje dvije godine bilo prosvjeda tamošnjih mještana hrvatske većine, koji su se protivili i dogradnji jer smatraju da je ona namijenjena romskoj populaciji. Iz tih su razloga prije desetak dana četvorica vijećnika Mjesnog odbora Držimurca-Strelca podnijela ostavku jer smatraju da se ulaganjem u tu školu poboljšavaju uvjeti romskim mališanima, na štetu hrvatskih učenika.

Državni proračun u ovoj godini osigurao je 12 milijuna kuna za školu u Držimurcu-Strelcu.

(Hina) xvhač ymć

Pročitajte više