Mještani Stubičke Slatine protiv centra za azilante

TRISTOTINJAK mještana Stubičke Slatine prosvjedovalo je danas što MUP u njihovu susjedstvu u napuštenoj vojarni namjerava otvoriti centar za azilante, a prosvjednici su bili toliko glasni da je ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić napustio skup, nakon čega su otišli i mještani.

Ministra Mlinarića i njegove suradnike, koji su se odazvali pozivima na zbor mještana, dočekali su natpisi poput: "Azilanti - da, prihvatilište - ne", "1965. JNA - silom, 1992. HV - domoljubljem, 2004. azilanti - prijevarom" i "Ne prodajemo se za asfalt i struju!"

Ministar Mlinarić pokušao je uvjeriti ljutite mještane da je centar za prihvat stranaca "jedan od uvjeta za ulazak u Europsku uniju", te da "azilanti u njihov kraj neće donijeti egzotične bolesti, poput SARS-a i ptičje gripe", i druge nedaće jer oni nisu, kako tvrde lokalni predstavnici nekih stranaka, "kriminalci, ubojice i teroristi".

"Ljudi koji imaju prizemne interese stvaraju probleme ondje gdje ih nema, a to što plaše ljude teroristima i zločincima je i kažnjivo djelo", upozorio je ministar.

Obećao je pomoć MUP-a Slatinčanima u uređenju lokalnih cesta, javne rasvjete i druge komunalne infrastrukture, te od 35 do 40 novih radnih mjesta u centru, pri čemu bi prednost pri zapošljavanju imali mještani.

No prosvjednici su čestim zvižducima i povicima prekidali ministra Mlinarića, a nisu htjeli slušati ni nekadašnjega političkog azilanta u Italiji - Istranina Krešimira Ganzu.

Što je skup dulje trajao, to su komentari i prosvjedi mještana bili sve snažniji. "Zemite si ih (azilante) u Varaždin! Prodajete nam muda za bubrege!" vikali su mještani, nakon čega je ministar Mlinarić napustio skup.

"Uzeli smo papire (jednoglasno protivljenje mještana MO Stubičke Slatine otvaranju centra) i vidjet ćemo", kratko je na odlasku novinarima rekao ministar Mlinarić.

Hoće li se projekt centra za azilante ostvariti u Stubičkoj Slatini, trebalo bi se znati idućeg tjedna jer Hrvatska ima rok da do 30. travnja iskoristi 800 tisuća eura iz CARDS-programa za adaptaciju slatinske vojarne, podsjetio je ministar.

Na današnjem skupu bili su i glavni tajnik ZDS-a Višelav Ćuk, čija je stranka prošlog tjedna pokrenula potpisivanje peticije protiv centra za azilante, te načelnik susjednih Stubičkih Toplica Vladimir Bosnar (DC).

Pročitajte više