Mjesto od 2492 stanovnika dobilo bilježnika. Radi se o studentskom kolegi Malenice

Foto: Davor Javorovic, Dusko Jaramaz/PIXSELL

DONEKLE ispod radara prošla je informacija da je Ministarstvo pravosuđa 2021. godine uvelo novih 28 javnobilježničkih sjedišta za područje cijele Republike Hrvatske.

Bilježnik postaje ministrov kolega s faksa 

Među njima je i ono u Stonu, mjestu koje prema popisu stanovništva iz 2021. godine ima 2492 stanovnika. Inače, prema Zakonu o javnom bilježništvu, broj i raspored javnobilježničkih mjesta utvrđuje ministar. Prema istom zakonu, jedan javni bilježnik ide na 15.000 ljudi.

Četiri općine na Pelješcu imaju 7401 stanovnika. Inače, područje koje pokriva Općinski sud u Dubrovniku (cijela županija Dubrovačko-neretvanska bez Neretve, odnosno područja koja pokriva Općinski sud u Metkoviću) pokriveno je s 10 javnih bilježnika. Od toga, njih sedam je u Dubrovniku, a osim Stona javnog bilježnika imaju i grad Korčula te Blato na otoku Korčuli.

Ostala mjesta koja su dobila javnog bilježnika su Crikvenica, Metković, Osijek, Bakar, Rijeka, Viškovo, Podstrana, Split, Supetar, Tisno, Velika Gorica, Novalja, Zadar. Dva nova javnobilježnička mjesta su u Dubrovniku. Zagreb je dobio 11 novih javnobilježničkih mjesta.

U svakom slučaju, javnim bilježnikom u Stonu je imenovan Stipe Mustapić, inače iz Metkovića, koji je bio jedini kandidat za navedeno javnobilježničko mjesto. Stipe Mustapić, kako doznaje Index, studirao je s ministrom pravosuđa Ivanom Malenicom te tajnikom kabineta ministra Ivanom Dodigom, koji također dolazi iz Metkovića.

Iz Ministarstva su nam rekli da imenovani javni bilježnik ima prethodno iskustvo u javnobilježničkoj službi te položeni pravosudni ispit (2014. godine) i javnobilježnički ispit (2017. godine).

"Javnobilježničko sjedište u Stonu za područje nadležnosti Općinskog suda u Dubrovniku utvrđeno je Pravilnikom o izmjeni Pravilnika o službenim sjedištima javnih bilježnika („Narodne novine“, broj 123/21), kojom je prilikom revidirana mreža javnobilježničkih mjesta te je za područje cijele Republike Hrvatske, s ciljem povećanja dostupnosti javnobilježničkih usluga, ukupno uvedeno 28 novih javnobilježničkih sjedišta za područje cijele Republike Hrvatske", navode.

Dodali su da se javnobilježnička mjesta određuju na temelju pribavljenog mišljenja Hrvatske javnobilježničke komore, sudova u Republici Hrvatskoj te nadležnog županijskog tijela, vodeći računa o tome da na području svakog zakonom određenog suda bude najmanje jedan javni bilježnik.

Evo što kaže Ministarstvo

"Ako na području zakonom određenog suda ima više od petnaest tisuća stanovnika prema posljednjem službenom popisu, tada na području tog suda treba, u pravilu, biti najmanje po jedan javni bilježnik za svakih započetih petnaest tisuća stanovnika, a za područje općinskog suda u čijem je sjedištu i sjedište trgovačkog suda, uz prethodno navedene kriterije utvrđuje se još jedno javnobilježničko mjesto.

Prilikom određivanja broja i sjedišta javnih bilježnika Ministarstvo u obzir uzima i potrebe za javnobilježničkim službenim radnjama, razvijenost gospodarskog i pravnog prometa te povjerene poslove", naveli su iz Ministarstva.

"U vrijeme stupanja na snagu Pravilnika o izmjeni Pravilnika o službenim sjedištima javnih bilježnika ('Narodne novine', broj 123/21) na snazi je bila i odredba prema kojoj se za područje općinskog suda na svakih 200 registriranih pravnih osoba (trgovačkih društava, banaka ili njihovih filijala, osiguravajućih društava ili njihovih filijala, udruga, zaklada ili drugih pravnih osoba) ili obrtničkih radnji koje obavljaju registriranu djelatnost i ostvaruju financijsko poslovanje preko žiroračuna u pravilu utvrđivalo još jedno javnobilježničko mjesto.

S obzirom na sve navedeno kod utvrđivanja javnobilježničkog mjesta u Stonu, kao i drugih javnobilježničkih mjesta, provedena je prethodna analiza broja stanovnika i gospodarskih subjekata, radne opterećenosti postojećih javnih bilježnika te inicijativa pojedinih jedinica lokalne i područne samouprave koje su pokazale interes za otvaranje javnobilježničkih mjesta.

Posebno se ističe da se kriterij broja stanovnika utvrđuje skupno za područje svakog pojedinog općinskog suda, a ne prema broju stanovnika mjesta u kojem je sjedište javnog bilježnika", napisali su iz Ministarstva.

Općinski sud nije smatrao da Ston treba dobiti javnog bilježnika

Naveli su kako je o izmjeni Pravilnika o službenim sjedištima javnih bilježnika provedeno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću tijekom travnja 2021. te da je mišljenje o prijedlogu povećanja broja javnobilježničkih mjesta zatraženo od Hrvatske javnobilježničke komore, svih općinskih i županijskih sudova u Republici Hrvatskoj te svih županija odnosno Grada Zagreba.

Zanimalo nas je kakva su mišljenja dobili.

"Županijski sud u Dubrovniku istaknuo je kako novo sjedište u Stonu može biti opravdano, imajući u vidu približavanje javnobilježničke službe stanovnicima na poluotoku Pelješcu te su predlagali uredovne dane, Općinski sud u Dubrovniku nije smatrao opravdanim prijedlog, dok je Dubrovačko-neretvanska županija bila suglasna.

Mišljenja sudova i županija nisu obvezujuća, međutim iz dostavljenih mišljenja proizlazi opravdanost osnivanja novih javnobilježničkih ureda", navodi Ministarstvo.

Index je u posjedu mišljenja Županijskog suda, odnosno predsjednice Josipe Begović, koja ostavlja otvorenom mogućnost za otvaranjem ureda, ali očito i smatra kako se na Pelješcu mogu održati uredovni dani.

"Malenica i Mustapić su poznanici iz studentskih dana"

Ministarstvo smo pitali više oko odnosa Stipe Mustapića s ministrom Malenicom i tajnikom Dodigom.

"Ističemo da je riječ o poznanstvu iz studentskih dana. Ministar Malenica je tijekom postupka imenovanja istaknuo da poznaje kandidata što je i navedeno u zapisniku o provedbi razgovora s kandidatima za imenovanje javnih bilježnika na natječaju objavljenom u Narodnim novinama broj 81/2022. Osobne odnose državnih službenika Ministarstvo pravosuđa i uprave, kao poslodavac, nije ovlašteno ispitivati", naveli su.

Ipak, odgovorio nam je i Ivan Dodig, koji je naveo da "gospodina Mustapića poznajem iz studentskih dana".

Mustapić: Potreba za javnim bilježnikom sa sjedištem u Stonu nije ništa novo

Kontaktirali smo i Stipu Mustapića. On nam je odgovorio pisanim putem nakon što smo se čuli telefonom.

"Pravilnikom o sjedištu javnobilježničkih ureda određeno je jedno javnobilježničko mjesto u Stonu na području Općinskog suda u Dubrovniku. Također, na području Općinskog suda u Dubrovniku određena su još dva dodatna javnobilježnička mjesta pored postojećih.

Nadležnost javnobilježničkog ureda u Stonu spada na područje Općinskog suda u Dubrovniku (ovisno o vrsti pravnog posla obuhvaća područje Pelješca, Dubrovačkog primorja, Grada Dubrovnika i ostalih općina na području Općinskog suda u Dubrovniku), a ne samo na područje Općine Ston.

S obzirom na to da se radi o pozitivno pravnim propisima isti su javno dostupni te ih možete s lakoćom provjeriti", naveo je.

Tvrdi da je i prije desetak godina također bio raspisan natječaj za javnobilježničko mjesto u Stonu.

"Međutim nije bilo zainteresiranih kandidata, tako da potreba za javnim bilježnikom sa sjedištem u Stonu nije ništa novo", naveo je.

"Što se tiče gospodina Malenice i gospodina Dodiga, mi smo studirali zajedno i poznanici smo. Međutim to ni na koji način ne utječe na moje kvalifikacije (završen pravni fakultet, položen pravosudni ispit, položen javnobilježnički ispit te moje radno iskustvo, a i činjenicu da sam jedini prijavljeni kandidat za to mjesto)", objasnio je.

Cijena najma 20 kuna po kvadratu

Inače, Općina Ston je objavila i natječaj za zakup poslovnog prostora te direktno navela kako se prostor daje za obavljanje javnobilježničke djelatnosti.

Ono što smo primijetili jest niska cijena najma mjesečne zakupnine, koja iznosi 2.65 eura po metru kvadratnome, što jest 20 kuna.

U prvotno objavljenom natječaju, stalo je kako se radi o prostoru neto korisne površine od 40 metara kvadratnih na prizemnoj etaži stambene zgrade koja se nalazi na adresi Široka 7 u Stonu. Ukupna površina je 79 metara kvadratnih.

Prema Pravilniku o javnobilježničkim uredima, ukupna površina javnobilježničkog ureda ne može biti manja od 85 m2.

"U izuzetnim slučajevima, u javnobilježničkim uredima gdje javnobilježničku službu obavljaju javni bilježnik i do dva djelatnika, može se odobriti obavljanje službe i u manjim uredima, ali čija ukupna površina ne može biti manja od 50 metara kvadratnih", navodi se u Pravilniku.

Obratili smo se Općini Ston, odnosno njezinom načelniku Vedranu Antunici, oko ove teme. Naveli su kako je natječajni postupak još uvijek u tijeku, ali i kako je cijena definirana odlukom Općinskog vijeća Općine Ston te se radi o početnoj cijeni za uredske prostore.

Što se tiče površine objekta, navode kako su upoznati s Pravilnikom te da "u našem slučaju postoji način za korištenje prostora jer je raspoloživa površina do 79 metara kvadratnih".

"Uspostavljanje javnobilježničkog ureda je od velikog značaja za stanovništvo općine Ston kojem će se značajno olakšati pristup toj usluzi. Na taj način želimo doprinijeti kvaliteti života ovdašnjeg stanovništva, što je vjerujem cilj svake lokalne zajednice", naveo je Antunica.

Mustapić: Jedino sam školovanjem stekao kvalifikacije za javnog bilježnika

Oko iste teme više je objasnio Mustapić.

"Na vaše pitanje vezano za prostor namijenjen za javnobilježnički ured, ističem kako prostor koji namjeravam osposobiti za javnobilježnički ured ima ukupnu površinu 79 m2, netto korisnu površinu za ured cca 66 m2. Šaljem Vam skicu ovlaštenog arhitekta koji mi ju je pripremio za potrebne radove uređenja.

Na opasku da prostor ima 40 m2, moram naglasiti da nije moguće sukladno članku 3. Pravilnika o javnobilježničkim uredima imati javnobilježnički ured površine 40 m2, već minimalno 50 m2( ukoliko javni bilježnik radi sam i do dva zaposlena djelatnika).

Prilikom raspisivanja natječaja od strane Općine Ston za poslovni prostor dogodila se greška službenice koja je natječaj pripremala te je upisana kriva kvadratura, na što sam ja upozorio Zakupodavca (vlasnički list uredno sadrži da je ukupna kvadratura 79 m2), te je izmijenjeni natječaj još uvijek u procesu.

Naglašavam kako ne dozvoljavam diskreditaciju svojeg imena jer sam jedino školovanjem i upornim radom stekao kvalifikacije za javnog bilježnika", objasnio je Mustapić.

U svakom slučaju, izmijenjeni natječaj je objavljen sredinom veljače. U njemu sad stoji da korisna neto površina iznosi 65.42 metara kvadratnih.

Pročitajte više