Mlada obitelj kod izvora Kupe mjesecima ne može do kuće. Gradonačelnik: Preskupo je

Foto: Željko Raukar

Josip Turk sa svojom četveročlanom obitelji živi u Kuparima u Gorskom kotaru. Radi se o području u Nacionalnom parku Risnjak, a stalnih susjeda Turkovi nemaju, osim onih koji povremeno dođu u svoje vikendice. Turk je ovdje sa suprugom nastavio cjeloživotni obiteljski posao pružanja usluga u turizmu koji je naslijedio od svoga oca, no njemu i njegovoj obitelji ugrožena je egzistencija nakon što je u odronu prije nešto više od dva mjeseca uništena cesta pa sada nemaju pristupni put do vlastite kuće. 

Cesta je zatvorena, a šume su pune vukova i medvjeda. Od ponedjeljka najavljuju snijeg, ali ovo područje, otkako nema ceste, nije prohodno ralicama. Turk je pomoć tražio od gradonačelnika Čabra, koji se počeo aktivirati tek nakon objavljivanja problema na društvenim mrežama i medijskih upita. On kaže da je za Grad ta sanacija preskupa. 

Josip Turk: Zadnje klizište nas je upropastilo

Turk nam priča kako je prvo pao most u Nacionalnom parku Risnjak i da bi njega u ovoj godini trebali obnoviti. Kaže da zbog problema s prilaznim putem nije siguran kako će to biti regulirano. 

“Dvije godine se rješavala dokumentacija oko tog mosta, što će biti dalje, ne znam. Tada su bila dva manja odrona, jedan manji se pripremao za sanaciju, ali opet se ništa nije učinilo. Na teren su izašli geodeti, gledali su što se radi, ali opet ništa nije napravljeno. 30. listopada smo imali zadnje klizište koje nas je upropastilo. 

Ostala je samo cesta na kojoj stoji znak zabrane prometa, znači, njime se može ići samo na vlastitu odgovornost. Ja si to ne mogu dozvoliti. Otac sam dvoje djece i ne mogu sebe i njih voziti po nesigurnoj cesti. Sada nam je dodatni problem to što očekujemo snijeg i cestu nitko neće čistiti. 

Sve što želim je da imamo jest otvorena cestu za zimu. Shvaćam da ne mogu sanirati cijelo klizište, ali moram imati put do svoje kuće, ne daj bože da mi zatreba hitna pomoć”, kazao je Indexu. 

Turkova obitelj je jedina nastanjena u tom području 

Priča kako se u okolici nalazi još desetak kuća, a da je njegova obitelj jedina stalno naseljena. Drugo su pretežito vikendice u koje ljudi povremeno dolaze. Početkom prosinca Turk je poslao otvoreno pismo gradonačelniku Čabra, Mostovom Antoniju Dražoviću, u kojemu je tražio pomoć Grada u sanaciji ove štete.

Foto: Željko Raukar 

Reakcije gradonačelnika, kako tvrdi Turk, nije bilo sve do 2. siječnja, nakon što se o problemu Turk požalio na društvenim medijima. Evo što nam je kazao o posjetu gradonačelnika ranije ovog tjedna, nakon što je problem počeo dopirati do javnosti: 

“Gradonačelnik je 2. siječnja došao kod mene nakon što sam napisao status na Facebooku, a pismeni odgovor od njega nikako nisam dobio. Dakle, došao je tek nakon što je sve objavljeno na društvenim mrežama. Nije bio konkretan i djelovao je kao da nema ni trunke empatije.  

Ja osobno nemam ništa protiv Grada i njega, mene oni ne interesiraju. Ja samo želim imati cestu do svoje kuće da mogu normalno živjeti. Imam otvoren obrt u kojemu smo zaposleni supruga i ja. Sad ga moram zatvoriti jer inače neću opstati. Nemam dugove, sve uredno plaćam. Sve sam pregrmio da bih ostao čist i ne bio dužan Gradu ili nekome drugome. I sada ne mogu raditi normalno svoj posao. 

Da nije bilo mog oca, ničeg ovog u Kuparima ne bi bilo. Ja sam nastavio raditi taj posao i uspio sam ga proširiti”, kazao nam je Josip. 

Žalio se i Županiji u svibnju 2023. godine, nakon gotovo godinu dana otkako im je jedna poplava odnijela most. Tražio ih je financijsku pomoć s obzirom na to da su imali problem s prilaznim putevima te da se to uvelike negativno održavalo na njihov posao. Kaže da većeg interesa u Županiji nije bilo. 

“Od Županije sam dobio odgovor da se javim na natječaj tijekom godine. Natječaj je bio općenit, što mene ne interesira jer mi je trebala konkretna pomoć. Nemam se što prijavljivati na takav natječaj jer ne mogu više razvijati svoj posao, on je išao u pad, a ne rast da ga mogu razvijati”, kazao nam je. 

"Nakon našeg upita i objava na društvenim mrežama, gradonačelnik ponudio rješenje - stan. Kaže da je sanacija preskupa"

Nakon što smo poslali upit gradonačelniku Dražoviću, stigao nam je odgovor, i to isti onakav kakav je dobio i sam Turk. Gradonačelnik kaže da nemaju dovoljno novca za sanaciju te da im Grad nudi stan u centru Čabra dok se cesta ne sanira. 

Foto: Željko Raukar 

“Grad Čabar u potpunosti je svjestan situacije u kojoj se nalazi obitelj Turk u naselju Kupari, nedaleko od izvora Kupe. Radi se o području Nacionalnog parka Risnjak od strateške važnosti za Republiku Hrvatsku, ali i Primorsko-goransku županiju, kao i za Grad Čabar te Gorski kotar u cjelini. 

Kao gradonačelnik dijelim tugu s obitelji Turk te shvaćam bijes i ogorčenost zbog urušavanja ceste i aktivacije čak dvaju klizišta prouzročenih elementarnom nepogodom u dva navrata kad smo se našli pod bujičnim poplavama. To je viša sila na koju se ne može utjecati, a sa sredstvima i resursima koja kao jedna mala jedinica lokalne samouprave imamo, uvijek pokušavamo napraviti najbolje što možemo. 

Međutim, bez pomoći države, resornih ministarstava, županije i Nacionalnog parka, teško je očekivati sanaciju u razumnom roku jer šteta koja je u Kuparima nastala daleko nadmašuje naše proračunske mogućnosti. 

Radi usporedbe, šteta koja je nastala na području Grada Čabra tijekom 2022. i 2023. uslijed obilnih padalina, iznosi nekoliko izvornih godišnjih proračuna Grada Čabra (šteta od više milijuna eura), a financijska pomoć koju smo od RH dobili iznosi svega oko 10 tisuća eura, a pomoć od županije zbog proglašenja nepogode iznosila je oko 600 tisuća kuna (oko 80.000,00 eura). 

Prošle godine, kao i ove, izvršene su sanacije ceste u Kuparima, a u suradnji s Hrvatskim vodama popravljen je i most iznad jarka na istoj cesti. Sanaciji klizišta Grad je trebao pristupiti prošle godine, ali je jedna jedina ponuda putem javne nabave bila veća od 200.000 eura, koliko smo bili osigurali, pa je nabava poništena. U međuvremenu je došlo do aktivacije još jednog klizišta, zbog čega cesta trenutno nije sigurna za prolaz”, stoji u odgovoru gradonačelnika.

Gradonačelnik Čabra: Turkova obitelj će u gradu imati sve što im je potrebno 

Nadalje, navodi kako je Grad u razgovorima s Nacionalnim parkom Risnjak i Županijom te da poduzimaju sve što je u njihovoj moći kako bi se navedena dionica čim prije sanirala. Ističe i kako imaju, uz to, još desetak klizišta na području Čabra, a da su izvršili sanaciju jednog koji je u ingerenciji Grada. Navodi i da imaju privremeno rješenje za obitelj Turk, a to je stan u centru Čabra, u kojemu bi boravili dok se ne izvrši sanacija klizišta. Koliko će to trajati, nije poznato. 

Bave se održivim turizmom i jedini su stanovnici. Okolne kuće su pretežito vikendice; Foto: Željko Raukar 

“Mi smo Grad koji čini uvijek sve kako bi svojim građanima pomogao u ovakvim situacijama. Ponudili smo obitelji Turk novouređen stan u samom centru Čabra, gdje se mogu privremeno useliti dok se ne izvrši sanacija klizišta i dok se ne osigura nesmetano odvijanje prometa, budući da gospodin Turk svoj automobil mora ostaviti nekoliko stotina metara prije svoje kuće. 

U ovim zimskim mjesecima i s činjenicom kako centar Čabra ima sve potrebno (trgovine, Dom zdravlja, ljekarna, Gradska uprava, institucije itd.), vjerujemo kako će navedena opcija biti prihvatljiva za obitelj Turk s obzirom na to kako je to najbolje što u ovom trenutku možemo ponuditi. 

Za kraj bih volio samo istaknuti kako cesta u naselju Kupari, kao i neke druge dionice koje su ranijih godina asfaltirane, nikad nije bila predviđena za kamione s velikom tonažom, a prekomjerno izvlačenje šumske građe i trupaca na takvim malim cesticama u kombinaciji s klimatskim promjenama idealan je recept za kolaps infrastrukture koju iznova moramo obnavljati u nažalost sve većim i češćim obimnima”, kazao je gradonačelnik. 

Turk: Ja samo želim normalan prolaz do svoje kuće. To su četiri sata rada sa strojem 

Na činjenicu da mu gradonačelnik sada nudi stan, Turk kaže da se na tu ponudu može jedino nasmijati. “Ne znam što bih rekao. Radi se o četiri sata rada sa strojem da mi može doći ralica sve počistiti. Gradonačelnik ide jako široko, ne zanima me što će okolo raditi, mene samo zanima ovaj potez oko mene. 

Ovo što se tiče stavke da ću njega kao gradonačelnika okriviti za sve, on treba znati da ja njega ne krivim i ne poznajem, samo želim mogućnost da mogu doći do svoje kuće. Ne znam ni u kojoj je on stranci niti me to interesira. 

Što se tiče iseljenja, gradonačelnik me poziva na selidbu iz rodne grude, ne znam što bih na to rekao. Na cijeli taj dopis nemam što odgovoriti, mene samo zanima proširenje i sanacija ceste da imam normalan prilaz do kuće, nikakve ostale sanacije klizišta koje Grad mora provesti”, njegov je komentar na ponudu gradonačelnika.  

Raukar: Za sanaciju ceste potrebno je par sati rada strojem 

Goranski novinar Željko Raukar živi u blizini tog područja. I on je na društvenim mrežama posljednjih dana u nekoliko navrata apelirao na nezavidnu poziciju obitelji Turk. Raukar kaže kako je je ovo klizište iznimno opasno te da se radi o tridesetmetarskoj praktički okomitoj litici, s koje “pad znači sigurnu pogibelj.” On tvrdi kako je cestu moguće proširiti zahvatom u suprotnu stranu te da se radi o nekoliko sati posla strojem. 

Foto: Željko Raukar

“Cesta prema Kuparima i ljeti je po suhom vremenu iznimno zahtjevna i kretanje je moguće samo jednim vozilom, svaki susret s drugim vozilom je zahtjevan manevar, a zimi praktički svaki pogrešan pokret volanom može značiti u najmanju ruku nemogućnost daljnjeg kretanja pa sve do opasne prijetnje pogibelji.

Kupari su na području Nacionalnog parka Risnjak i izniman su turistički potencijal, iz njih vodi prekrasna staza do iznimno atraktivnog izvora Kupe, koja cijelom trasom ide uz rijeku i prelazi je, nažalost, sad je most srušen, bujicom, čeka se izgradnja novog, postupak nije zahtjevan, ali je nažalost kao i sve u ovoj zemlji opterećeno često posve blasfemičnim rješavanjima papirologije između državnih subjekata međusobno. 

Obitelj Turk u Kuparima je povijesna, bave se održivim turizmom i ugostiteljstvom; trudeći se u najvećoj mogućoj mjeri imati i gostu ponuditi vlastiti prirodni proizvod”, kazao je Raukar za Index.

Pročitajte više