Mladi Hrvati na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi osvojili pet medalja i pohvalu

Foto: IMO Facebook

ZAVRŠAVA se 58. Međunarodna matematička olimpijada. Mladi hrvatski matematičari s nje se vraćaju s dvije srebrne i tri brončane medalje, kao i s jednom pohvalom.

Olimpijada se održava od 13.  do 24. srpnja u Brazilu, u Rio de Janeiru. Na njoj je ove godine sudjelovalo 615 učenika iz 111 država, a Hrvatsku je predstavljao 6-eročlani tim mladih matematičara. Iz XV- zagrebačke gimnazije to su maturant Adrian Baker i učenik trećeg razreda Petar Nizić-Nikolac. Lukas Novak učenik je četvrtog razreda gimnazije "Josip Slavenski" iz Čakovca, a Lugo Mihovilić je maturant koji pohađa gimnaziju "Lucijan Vranjanin" u Zagrebu. U timu su još Borna Šimić iz trećeg razreda gimnazije "Matija Mesić" iz Slavonskog Broda i Marin Varivoda iz drugog razreda gimnazije "Frane Petrić" iz Zadra.

Voditelji hrvatske ekipe su Ivan Krijan i Mea Bombardelli. Bombardelli je u Rio došla ranije jer je sudjelovala u izboru zadataka.

/

Adrian Beker i Lukas Novak osvojili su srebrne medalje, a Borna Šimić, Marin Varivoda i Petar Nizić-Nikolac brončane medalje, dok je Lugo Mihovilić osvojio pohvalu. Adrianu je ovo četvrta olimpijada, Lukasu druga, dok su ostali na IMO-u bili prvi put.

"Hrvatska ekipa je osvojila 5 medalja i pohvalu i ponosni smo što slične rezultate imamo iz godine u godinu. Ove godine su zadaci bili teži nego inače i naša ekipa nas nije razočarala! Ekipno su osvojili 35. mjesto. Neki će učenici možda sportski reći da uvijek može bolje, ali u konkurenciji od 111 zemalja Hrvatska mora biti zadovoljna uspjesima koje naši olimpijci postižu zahvaljujući prvenstveno vlastitom radu i ljubavi prema matematici", kažu u hrvatskom timu.

Put platilo ministarstvo

 
Put na olimpijadu kao i pripreme organiziralo je Hrvatsko matematičko društvo, a financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Članovi ekipe stižu u Zagreb u utorak 25.7. u 12:20 letom iz Dubaija.

Međunarodna matematička olimpijada natjecanje je mladih matematičara koje se prvi put održalo 1959. u Rumunjskoj. Najstarija je od međunarodnih znanstvenih olimpijada.

Pročitajte više