Mladi hrvatski doktor uvodi nove metode, s timom obavio preko 140 operacija

Foto: LinkedIn

Luka Matak mladi je ginekolog iz Zadra. Uveo je nekoliko inovativnih postupaka liječenja, a niže i priznanja. Održava edukacije na koje dolaze kolege iz najvećih hrvatskih bolnica. Priču o njemu prenosi Dnevnik Nove TV. Takozvana ViNotes operacija tek je nedavno prvi put izvedena u Hrvatskoj, a minimalno je invazivna jer se koriste prirodni otvori u tijelu kako bi se došlo do ciljanog organa.

"Da biste pristupili u taj prostor morate napraviti rez, samo ne radite rezove na trbuhu, na abdominalnoj stijenci, već u prirodnom otvoru, u ovom slučaju u rodnici", objasnio je specijalist ginekologije i opstetricije, doktor Luka Matak.

Tu metodu ovaj mladi ginekolog počeo je među prvima u svijetu primjenjivati i kod zloćudnih tumora, odnosno raka maternice. On i njegov tim obavili su 140 operacija tog tipa, na taj način vadili maternice i druge okolne organe.

"Primijetili smo da je broj dana hospitalizacije ovakvih pacijenata gotovo za tri do četiri dana manji nego što je bilo prije", rekao je Matak. "I pazite, 80 posto pacijentica ne traži više od jednog analgetika nakon operacije. Ipak, ne znači to da su sve pacijentice kandidati za takvu operaciju", dodao je.

"Kod određenih pacijentica sigurno će biti korak naprijed u smislu bržeg oporavka i lakšeg podnošenja te operacije", pojasnio je pročelnik Službe za ginekologiju i opstetriciju, doktor Zdenko Matas.

Za doktora Mataka kolege kažu da je stručan, kirurški smiren i u stresnim situacijama. "On to onako često razbije s jednim dobrim vicem ili šalom pa onda nekako ta atmosfera postane ležernija", ispričala je glavna instrumentarka Antonija.

S 36 godina već je obavio preko 700 poroda

Matas je iskustvo je skupljao u raznim bolnicama. Educirao se u Belgiji, ima dva poslijediplomska, sada je na doktoratu. Osmislio je i posebnu metodu podizanja mokraćnog mjehura. Sada ima 36 godina, a porodio je već preko 700 djece.

"Recimo da je ta brojka sigurno više negdje od 700 djece do sada. Pa gledajte, s obzirom da sam od 2014. na specijalizaciji, to je 10 godina", našalio se Matak. Puno duže je sa svojom suprugom, također liječnicom. Kaže da kad su dva medicinara u braku, onda se i kod kuće govori o pacijentima.

"S obzirom da sam radila dvije godine u hitnoj, pokrivam taj internistički dio tako da mu nekad sugeriram što treba izvaditi kod neke pacijentice, znači na što da obrati pažnju", dodala je Lukina supruga, specijalist dermatovenerolog Magdalena Matak.

Kaže da dobiva brojne poslovne ponude. Ipak, za sada želi ostati u Zadru. Planira otvaranje međunarodnog centra za minimalno invazivnu ginekološku endoskopiju u Zadru. "Tamo će dolaziti ljudi iz cijeloga svijeta kako bi se educirali, odnosno kako bi dobili međunarodni certifikat iz minimalno invazivne ginekološke kirurgije", zaključio je.

Pročitajte više