Mladi muslimani skorašnju gej paradu u Sarajevu nazivaju zlom

Foto: EPA

UDRUŽENJE Mladi muslimani iz Sarajeva nazvalo je gej paradu koja će se u tom gradu održati u nedjelju paradom srama i zlom te su pozvali bošnjačke političare, građane, islamsku zajednicu i intelektualce da je bojkotiraju, dok su potporu međunarodnih dužnosnika ovome okupljanju ocijenili neprijateljskom i destruktivnom.

Riječ je o prvom skupu LGBT osoba u glavnom gradu BiH, zbog čega je angažirano 1100 policajaca, među kojima posebni snajperski timovi i zaštitari, te će biti postavljene betonske zapreke uz sporedne prometnice u središtu grada kojima će se kretati kolone.

Osuđujuće izjave iz udruge Mladi muslimani

Skup su podržali javni dužnosnici, uključujući i strane diplomate, a iz više udruženja stigle su poruke osude. Tako su iz udruge Mladi muslimani poručili da od političara očekuju više samopoštovanja, tvrdeći da većina građana ne podupire Paradu ponosa LGBT zajednice koja po njima uopće nije diskriminirana u BiH.

Istodobno su pozvali na snažnije angažiranje vjerskih vođa kako bi promovirali drukčije vrijednosti, ističući stav vodstva Islamske zajednice u BiH iz 2015. po kojemu je homoseksualnost grijeh.

"Pozivamo našeg poglavara i vjerske velikodostojnike drugih konfesija da odlučnije progovore o ovom zlu", navodi se u proglasu i pri tome navode odredbe Kurana koje nalažu da su muslimani dužni spriječiti takve pojave.

Licemjernom su ocijenili potporu međunarodnih dužnosnika Paradi ponosa. "Sigurno Vam je poznato da većina građana BiH potporu ovoj problematičnoj grupaciji doživljava kao nešto što je nametnuto, tuđe i strano i kao nešto neprirodno i protivno našoj kulturi i tradicijskim vrijednostima te zbog toga Vaše djelovanje smatramo neprijateljskim i destruktivnim", ističe se iz udruženja Mladi muslimani.

"Parada srama" 

Medijima su sugerirali da Paradu ponosa nazivaju paradom srama ili s odrednicom takozvana te su poručili građanima kako relevantne statistike pokazuju "da su većina osoba označenih kao pedofili i osobe spremne napastovati djecu, istodobno i osobe homoseksualnih navika ili osobe koje takvu praksu barem odobravaju". 

"Relevantne statistike pokazuju i to da su LGBT osobe sklonije upotrebi droga i narkotika, te da češće obolijevaju od depresije i psihičkih poremećaja. Medicinska ispitivanja u drugim zemljama pokazala su da 75 posto osoba oboljelih od AIDS-a i sifilisa čine upravo osobe s takvim sklonostima", naveli su iz udruženja Mladi muslimani te su izrazili nadu da će "Sarajevo uspjeti zaštititi i obraniti od promotora ovoga zla".

Potpora gej paradi 

Potporu održavanju Parade ponosa dala su izaslanstva EU-a u BiH te američko veleposlanstvo čiji će veleposlanik Eric Gordon Nelson, inače deklarirani homoseksualac, sudjelovati na okupljanju. U videoporuci koju je uputio ovaj američki diplomat izrazio je svoju potporu pripadnicima LGBT zajednice u BiH.

Dan prije održavanja gej parade u Sarajevu će se održati protuskup posvećen vrijednostima obitelji koji organizira islamska organizacija Svjetlo. Sudionicima ovoga okupljanja priključit će se i članovi samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH.

Pročitajte više