Mladi ruski neonacist priznao postavljanje snimke pogubljenja na Internet

RUSKI mediji javljaju kako je u gradu Majkopu, na jugu Ruske Federacije, uhićen mladić koji je poslije policiji priznao kako je na Internet postavio video-snimku pogubljenja dvojice imigranata od strane ruskih neonacista.

Snimka na kojoj dvojica maskiranih osoba, uz zvuke heavy metala i ispod nacističke zastave, jednom muškarcu nožem odrubljuju glavu, a drugog ubijaju hicem u glavu, izazvala je šok i zgražanje u ruskoj javnosti, ali i sveopću potragu za počiniteljima. Zasada se vjeruje kako je snimka autentična, odnosno kako je riječ o stvarnim pogubljenjima.

Za uhićenog mladića se tvrdi kako je blizak neonacističkim krugovima, ali da istražitelji ne vjeruju da je osobno sudjelovao u pogubljenjima.

U Rusiji u posljednje vrijeme raste broj napada na strane državljane, pogotovo imigrante s Kavkaza te iz bivših azijskih republika Sovjetskog Saveza. Ruski službeni izvori tvrde da je od početka godine u tim napadima ubijeno 37 ljudi, odnosno za četvrtinu više nego u istom razdoblju prošle godine.

Neonacističke, kao i druge ekstremno desne nacionalističke grupe u Rusiji sve češće snimaju takve napade te ih distribuiraju na Internetu u propagandne svrhe. Međutim, dosada se nije dogodilo da snime pogubljenje koje se po svojoj okrutnosti mjeri s pogubljenjima koje je snimala "Al Qaeda", odnosno čečenski pobunjenici.

Sporna snimka se pojavila na ruskim ultranacionalističkim stranicama, ali i na blogovima i raznim veb-servisima u svijetu, uključujući Livejournal. Na Livejournalu ga je postala osoba pod nadimkom "antigypson", a čiji identitet se, navodno, ne može utvrditi.

Iako je većina sudionika ruskih Internet-foruma izrazila zgražanje nad snimkom, a i neki ultranacionalisti snimku nazvali "provokacijom" u svrhu diskreditacije njihovog pokreta, dio je izrazio podršku njegovom sadržaju. To, navodno, uključuje i mladića uhićenog u Majkopu koji je policiji, navodno, rekao da se "ponosi onime što je učinio".

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više