Mladi s Korčule o zaštiti mora na UN-ovoj video konferenciji

MLADI iz pet svjetskih gradova, među kojima i iz hrvatskog otoka Korčule, razgovarali su u petak video vezom o zaštiti mora i oceana na susretu koji su organizirali Ujedinjeni narodi.

Na razgovoru koji je priredio UN-ov program za zaštitu okoliša (UNEP) mladi s Korčule predstavljali su mediteranski bazen.

Susret je upriličen prigodom obilježavanja Svjetskog dana okoliša koji pada u nedjelju, a ove godine je posvećen zaštiti svjetskih oceana i mora koji su od ključne važnosti za život na Zemlji jer predstavljaju 70 posto njezine površine i u sebi sadrže 90 posto njezine ukupne bio-mase.

Učenici i studenti iz pet svjetskih gradova predstavljali su svjetske pomorske zone, a razgovor je organiziran kako bi se i na taj način ojačala svijest o važnosti zaštite čovjekovog okoliša i pojačale akcije čišćenja u lokalnim sredinama.

Video vezom o zaštiti mora i oceana razgovarali su mladići i djevojke s Korčule, iz Mexico Cityja, Sydneya iz Australije, Port-of-Spaina iz Trinidada i Tobaga te New Jerseya iz SAD-a.

Značaj zaštite morskih voda naglašen je informacijom da će prema procjenama do 2010. 80 posto čovječanstva živjeti unutar prostora od 100 kilometara od mora i oceana.

Sudionici razgovora su iznijeli zaprepašćujući podatak da samo plastični otpad godišnje ubije milijun morskih ptica, 100.000 morskih sisavaca i bezbroj riba.

Upozoreno je i na problem koji stvaraju veliki morski brodovi koji godišnje na jednom mjestu uzmu i na drugom izliju 10 milijardi tona balastne vode. Budući da u toj vodi već ima živog svijeta njezino prenošenje iz jednog u drugi eko-sustav uništava lokalnu floru i faunu.

Kolika je ugroženost života u oceanima govori i podatak da je 60 posto svjetskih koralnih grebena ekološki toliko ugroženo da se procjenjuje da će za 30 godina potpuno nestati.

Iz Australije se javio Jesse Martin, najmlađa osoba koja je oplovila svijet, i govorio kako je kao 17-godišnjak u jedrilici Lionheart napravio put oko svijeta.

Sudionicima se obratila i supruga glavnog tajnika UN-a Nane Annan, a iz Atene se javio Jean Michel-Cousteau, sin svjetskog oceanografa Jacquesa Cousteaua, koji će tijekom vikenda organizirati čiščenje atenske luke Pirej.

Sudjelovali su i veleposlanici pet predstavljenih zemalja među kojima i hrvatski predstavnik pri UN-u veleposlanik Vladimir Drobnjak.

(Hina) xsl ymaš

Pročitajte više