Mladić Dinko na motoru vodi lov na izbjeglice: Želim ih ubiti, i oni bi mene

Foto: Facebook

BUDUĆI da je makedonska granica opet zatvorena, ponovno bi više izbjeglica i migranata moglo prema Zapadu krenuti preko Bugarske. Brutalnost bugarskih policajaca prije nekoliko je mjeseci šokirala svijet, a sada oni neće biti jedini od kojih migranti trebaju strijepiti - građani Bugarske organiziraju se u patrole kako bi hvatali izbjeglice, piše Deutsche Welle.

"Od našeg sela do granice ima sedam kilometara. Svi koji uspiju prijeći graničnu ogradu idu pokraj našeg sela", rekao je 76-godišnji pastir Kosta, jedan od tek 18 mještana koji žive u selu Dolno Jabalkovo.

Selo za koje donedavno nitko nije znao u fokus javnosti gurnuo je mladić Dinko Valev iz obližnjeg grada Jambola. On na svojem motoru patrolira duž granice s Turskom gdje je nadovno dosad "golim rukama uhvatio 25 izbjeglica". Trenutno okuplja dobrovoljce za lov na izbjeglice.

"Svi koje uhvatimo ostaju u našim rukama. (…) Jasno je da ih želim ubiti, pa i oni mene žele ubiti, zar ne", rekao je mladić u jednom televizijskom intervjuu.

"Ako oni smiju bacati bombe, onda mogu i ja", kaže mladić za kojeg je svaki izbjeglica džihadist. Potvrdio je i da osniva "građansku patrolu", koja bi trebala šetati duž granice od sljedećeg tjedna.

Takva inicijativa za sada ne budi pažnju bugarske policije. Ministrica unutarnjih poslova Rumiana Bačvarova pozvala je medije da informiraju policiju ukoliko imaju saznanja o nezakonitim radnjama, ali je ratoborne iskaze i najave mladog Dinka Valeva nazvala tek “neobičnim”.

Ne shvaćaju ga ozbiljno

"Dinka ne treba shvaćati ozbiljno", kazao je jedan lokalni političar koji je želio ostati anoniman. Mladi Bugarin je navodno uspješni trgovac starim željezom. Nedavno je, kaže, bio u Damasku gdje je prodavao dijelove za strojeve.

Deutsche Welle piše kako je Dinko za sada našao dvadesetak "dobrovoljaca", doduše grupa je oformljena zasad samo na Facebooku. Među njima ima i poznatih lokalaca, poput Slava Slavova, člana  vladajuće bugarske stranke u čije je ime pokušao postati predsjednik mjesne zajednice u Veselinovu.

Jedan granični policajac rekao je kako bi im dobro došli ljudi poput Dinka Valeva,  jer policija ne stiže nadgledati granicu.

Pročitajte više