Mladić koji je završio u Remetinecu jer je na Fejsu prijetio Plenkoviću danas bi trebao pred istražnog suca

Foto: Hina

A.J.  koji je u petak završio u Remetincu zbog prijetnji premijeru Plenkoviću na društvenim mrežama, danas bi se trebao naći pred sucem istrage koji bi, pak, trebao odlučiti o tome hoće li ga pustiti da se brani sa slobode ili ga zadržati u pritvoru.

Naime, praksa je da se pred suca istrage odvodi prvog idućeg radnog dana po uhićenju, a kako je 21-godišnji Hrvat koji živi u Grazu priveden u petak, taj ga dio procedure čeka danas. Teoretski, na davanje iskaza pred sucem istrage može u Remetincu pričekati još koji dan, no upućeni tvrde kako bi to bila besmislena demonstracija moći represivnog aparata, za kakvu se želi vjerovati da u Hrvatskoj više ne postoji. S druge pak strane, pitanje je koliko se u sudsku praksu u Hrvatskoj itko uopće i može pozivati, nakon odluke po kojoj su Dalmatinci koji su vrijeđali državnu tajnicu Janicu Kostelić u pritvoru zadržani pet dana.

Kako policija nije objavila sadržaj prijetnji, niti ikakve druge detalje o konkretnom kaznenom djelu, teško je (unatoč dosadašnjoj sudskoj praksi po kojoj bi mladić morao biti pušten na slobodu) predvidjeti odluku suca.

U svakom slučaju, poznato je da ga se tereti za kazneno opisano u stavcima 1 i 3 članka 139 Kaznenog zakona, a za koje je predviđena zatvorska kazna i do pet godina te da ga je počinio prije dva mjeseca. Osim samog sadržaja navodnih prijetnji, nije poznato ni je li ih mladić uputio direktno premijeru (čime bi olakšao posao policiji i službama) ili ih objavio na svojem profilu.

Prema raspoloživim informacijama, mladić koji je završio u pritvoru zbog prijetnji premijeru tijekom cijele ove ne osobito ugodne procedure uhićenja i sprovođenja u Remetinec bio je smiren i pristojan, nije stvarao nikakve dodatne probleme ni sebi ni policiji, a nejasno je je li mu uopće bilo poznato da se zbog fejs objave našao usred kriminalističke istrage koja je rezultirala uhićenjem.

Na Facebooku je i dalje aktivno više profila kojima se, po svemu sudeći, on koristi i ni jedan od njih po čemu se ne razlikuje od profila njegovih vršnjaka – red selfija iz izlazaka, red fotografija s treninga, nešto cajki i pokoja fotografija s djevojkom.

Pročitajte više