Mladom ukrajinskom vojniku šrapnel ušao u lubanju, spašavao ga i liječnik iz Zagreba

Foto: KBC Sestre milosrdnice

KLINIČKI bolnički centar Sestre milosrdnice je objavio da je jedan od njihovih liječnika sudjelovao u operaciji kojom je spašen život ranjenog vojnika iz Ukrajine.

U priopćenju koje je objavio RTL se navodi da je stručni tim liječnika iz Ukrajine pod vodstvom prof. Dimitrija Šegelova s ciljem da prije svega spase život ranjenom ukrajinskom vojniku, a onda i izvedu operacijski zahvat bez posljedica za pacijenta, kontaktirao vodeće svjetske neurointervencioniste, prof. Adnana Siddquia iz SAD-a (Buffalo), prof. Rene Chapota (Essen), prof. Jens Fiehlera (Hamburg) te Vladimira Kalouseka, dr. med. spec. radiologije iz KBC-a Sestre milosrdnice ujedno i predsjedavajućeg Istočnoeuropskom sekcijom pri Europskom društvu.

Šrapnel mu ušao u lubanju, oštetio dvije žile

Za minimalno invazivnu neurološku terapiju, da im pruže proktorstvo neurovaskularnih procedura kod liječenja ranjenog ukrajinskog vojnika, kažu. Naime, 22-godišnji vojnik pogođen je šrapnelom koji mu je ušao u lubanju, oštetio dvije krvne žile i stvorio tri pseudoaneurizme.

"Glavna nedoumica kod liječenja bila je treba li ići u smjeru očuvanja krvnih žila koje su bile oštećene te na kojima su nastale pseudoaneurizme od šrapnela, ili ići na PAO metodu (parent artery occlusion) odnosno okluziju cijele krvne žile i aneurizme, što se smatralo rizičnim jer je moglo dovesti do ishemije. Nakon prvotne provjere krvne kolateralne opskrbe, odluka je bila PAO metoda", piše u priopćenju.

"Operacijski zahvat ukrajinskih liječnika pod vodstvom prof. Dimitrija Šegelova i uz proktorstvo svjetskih neurointervencionista među kojima je bio i dr. Kalousek iz KBC-a Sestre milosrdnice, obavljen je danas, 17. svibnja 2022., u trajanju od dva sata, uz izniman pozitivan ishod, uredan i bez komplikacija", zaključili su.

Pročitajte više