Mliječna staza je eksplodirala dok su naši preci hodali Zemljom

Foto: NASA (nije fotografija događaja u članku)

PRIJE otprilike 3,5 milijuna godina iz središta naše galaksije, Mliječnog puta, izbio je gigantski energetski bljesak. Emitirao je zračenje u dva snopa toliko snažna da se njegova eksplozija osjećala i na udaljenosti od 200.000 svjetlosnih godina, piše CNN.

Za usporedbu, Sunčev sustav udaljen je oko 26.000 svjetlosnih godina od centra naše galaksije, čiji je polumjer oko 53.000 svjetlosnih godina.

Krivac - crna rupa

Eksplozija naziva Seyfertova baklja (eng. Seyfert flare) krenula je iz središta Mliječne staze kojim dominira supermasivna crna rupa. Ubrzo su se formirali snažni snopovi zračenja koji su se širili Mliječnom stazom i koji su doprli sve do Magellanovog toka, udaljenog oko 200.000 svjetlosnih godina. Radi se o tragu plina koji dolazi iz Velikog i Malog Magellanovog oblaka, odnosno iz naših odvojenih, satelitskih galaksija.

Znanstvenici smatraju da je eksploziju ovakvih razmjera uzrokovala nuklearna aktivnost povezana sa supermasivnom crnom rupom u središtu naše galaksije. Ta crna rupa ima svoj naziv, zove se Strijelac A, ili Sgr A*, a masivnija je od našeg Sunca neka 4,2 milijuna puta.

"Imamo sreće da ne živimo u središtu naše galaksije"

"Bljesak je izgledao poput svjetionika. Zamislite da je prvo u potpunosti mrak, a onda netko nakratko uključi svjetionik", rekao je astrofizičar Joss Bland-Hawthorn sa Sveučilišta Sydney.

Astrofizičari smatraju kako se ova gigantska eksplozija dogodila prije 3,5 milijuna godina, otprilike u vrijeme kada su Afrikom hodali naši drevni preci poput Australopiteka, a da je trajala nevjerojatnih 300.000 godina.

"Ova eksplozija pokazuje da je centar Mliječnog puta mnogo dinamičnije mjesto nego što se to ranije mislilo. Imamo sreće da ondje ne živimo", rekla je astrofizičarka Lisa Kewley iz australskog centra ASTRO 3D.

Pročitajte više