Mlijeko i maslac štite djecu od astme

MLIJEKO i maslac štite djecu od astme, tvrde danski znanstvenici nakon analize prehrane gotovo 3.000 dvogodišnjaka.

Svakodnevna konzumacija punomasnog mlijeka i maslaca značajno utječe na smanjenje stope oboljenja od te bolesti. Sličan učinak je i kod djece koja su jela ostale mliječne proizvode, poput jogurta i čokoladnog mlijeka.

Manji broj oboljelih od astme povezan je i sa svakodnevnim uzimanjem crnoga kruha, utvrdili su znanstvenici predvođeni dr. Aletom Wijgagom s Nacionalnog instituta za javno zdravstvo u Bilthovenu.

Iako je smanjen rizik oboljenja uočen i kod djece koja su svakodnevno pila voćne sokove i jela povrće, razlika u odnosu na drugu djecu nije statistički značajna, pokazalo je istraživanje.

Stručnjaci u časopisu "Thorax" pišu da je veza između uzimanja mliječnih proizvoda i astme kod djece izrazito pozitivna. Za to su zaslužni različiti sastojci u tim proizvodima, kao što su masne kiseline, antioksidansi i drugi mikroorganizmi.

Drugi znanstvenici upozoravaju i na moguću vezu smanjenja oboljelih od astme u zapadnim zemljama s nastojanjima da se nezdrave zasićene masti u prehrani zamijene nezasićenima.

Pročitajte više