MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI POMAŽU U SPRJEČAVANJU GIHTA

Mlijeko i mliječni proizvodi pomažu u sprječavanju gihta, a crveno meso i morske plodove treba izbjegavati, piše ovog tjedna časopis New England Journal of Medicine.

"Ovo je prvi dokaz da mliječni proizvodi mogu pružati jaku zaštitu" protiv te bolesti, izjavio je dr. Hyon Choi iz Opće bolnice u Masssachusettsu, glavni autor studije.

Također je otkriveno da povrće za koje se prije mislilo da pridonosi pojavi gihta, poput graška, graha, gljiva, špinata i cvjetače, čini se nema nikakvu ulogu.

"Ova je studija potvrdila neke sumnje u povezanost hrane i pojave gihta, a neke je i uklonila - posebice što se tiče povrća i otkrila je neke zaštitne faktore koji nisu ranije dokazani", rekao je Choi.

Giht je oblik artritisa koji se javlja kada se mokraćna kiselina kristalizira u zglobovima, obično u stopalima i gležnjevima. Od nje su bolovali Benjamin Franklin, Charles Darwin i Leonardo da Vinci, a u SAD-u pogađa oko 5 milijuna odraslih.

Savjet da se izbjegava meso i da se konzumiraju mliječni proizvodi nije nov. Još u 17. stoljeću to je preporučio filozof John Locke, navodi se u časopisu. Međutim, trebalo je provesti veliku studiju da bi se to i dokazalo.

Choijeva ekipa otkrila je da dodatan obrok mesa svakog dana, posebice govedine, svinjetine i janjetine, povećava rizik od pojave gihta za 21 posto, a jedna do pet čaša nemasnog mlijeka smanjuje taj rizik za 3 posto.

(Hina) xkga ydgk

Pročitajte više