MMF odobrio Hrvatskoj novi stand-by aranžman

IZVRŠNI odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je Hrvatskoj 20mjesečni standby kreditni aranžman vrijedan 141 milijuna američkih dolara, priopćeno je iz MMF-a.

Izvršni odbor MMF-a zaključio je Članak IV konzultacija s Republikom Hrvatskom i odobrio zahtjev hrvatskih vlasti za novim aranžmanom, pri čemu Hrvatska namjerava novi sporazum tretirati kao mjeru opreza, te ne planira povlačiti odobrena sredstva, navodi se u priopćenju.

Hrvatska ostvaruje brz rast i nisku inflaciju od sredine 1990-tih, no na račun povećanja vanjske neravnoteže, posebno u zadnjih nekoliko godina, ocjenjuju u toj financijskoj instituciji.

Vrijednost javnog i privatnog inozemnog duga sada premašuje 75 posto BDP-a, što je mnogo više od prosjeka u ostalim zemljama središnje i istočne Europe, te u svim ostalim tržištima u razvoju, upozoravaju iz MMF-a. Kronično slaba kontrola nad javnim poduzećima i agencijama, zajedno s porastom lanjske predizborne potrošnje koja je iskočila iz prethodnog stand-by aranžmana, glavni su činitelji koji su doveli do vanjske neravnoteže.

Prepoznajući magnitudu rizika, nova vlada i Hrvatska narodna banka dizajnirali su program za 2004-2005. s ciljem zaustavljanja rasta hrvatskog inozemnog duga. Temelj programa je obnova napora prekinutih prošle godine na fiskalnom usklađivanju, nadopunjenih financiranjem Vlade na domaćem tržištu te odgovarajućem zaoštravanju monetarne politike.

"Posebno dobrodošlim smatramo naglasak programa na transparentnosti u fiskalnoj politici, uklanjanju izvanproračunskih fiskalnih aktivnosti i poboljšanju kontrole javne potrošnje i upravljanja javnim dugom", stoji u priopćenju. Novi stand-by aranžman ističe podršku MMF-a Vladinom programu za navedeno razdoblje.

Smanjivanje vanjske ranjivosti, osiguranje fiskalne održivosti i pripremanje za uspješno i brzo priključenje EU zahtijevat će velike napore i iza razdoblja pokrivenog najnovijim kreditnim aranžmanom. Nastavak fiskalnog usklađivanja kako bi se proračunski manjak spustio ispod tri posto BDP-a definiranog sporazumom iz Maastrichta, racionalizacija javne potrošnje kroz smanjivanje subvencija i državne pomoći na razine koje odgovaraju suvremenom tržišnom gospodarstvu i koje su kompatibilne članstvu u EU, te snažna strukturalna reforma radi smanjivanja uloge države u gospodarstvu bit će kritični u nadolazećim godinama, smatraju u MMF-u.

Neprestani oprez bit će potreban i u financijskom sektoru kako bi se osiguralo da rapidni rast kredita koji se bilježi u zadnjih nekoliko godina ne naruši kvalitetu bilanci imovina banaka. MMF će nastaviti davati podršku nastojanjima Hrvatske u tim područjima na svaki raspoloživ način, priopćeno je iz te financijske institucije.

(Hina) xsbo ysbo

Pročitajte više