MMF predviđa pad hrvatskog BDP-a od 5,2 posto

MEĐUNARODNI MONETARNI FOND predviđa da će sljedeće godine svjetska ekonomija zabilježiti porast od 3,1 posto, javljaju svjetske agencije, a Hrvatska će ove godine zabilježiti pad BDP od 5,2 posto, i rast od 0,4 posto nagodinu.

Lošije vijesti nego prije pola godine

U svojem "Pogledu na svjetsko gospodarstvo" MMF zaključuje da je za ponovni rast zaslužno "agresivno upravljanje krizom" u SAD-u, Europi i Aziji, a ne stvaran ekonomski oporavak. Svjetsko gospodarstvo još je uvijek krhko i može snažno reagirati na potencijalne šokove poput nekontroliranog rasta cijena nafte, epidemije svinjske gripe, globalnih političkih događaja i protekcionizma.

U travnju, kad je zadnji put izdao prognoze, MMF je predvidio puno manji pad hrvatskog BDP-a za 2009. godinu, od 3,5 posto, a rast 0,3 posto u 2010. godini.

2,8 posto inflacije

Godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena potrošačkim cijenama u 2009. iznosit će 2,8 posto, a na tim bi se razinama trebala zadržati i u 2010., navodi dalje MMF. Deficit na tekućem računu platne bilance Hrvatske u ovoj godini procijenjen je na 6,1 posto BDP-a. U sljedećoj godini MMF očekuje blago smanjenje njegova udjela u BDP-u na 5,4 posto.

Za podregiju južne i jugoistočne Europe, u koju s Hrvatskom spadaju EU članice Bugarska i Rumunjska, MMF prognozira negativne stope rasta za ovu i iduću godinu, i to u visini 7,5 odnosno 0,1 posto.

Eurozona izlazi iz krize

Za cijelu regiju Nove Europe, koju čine podregije južne, jugoistočne i srednje Europe, te Baltik i Turska, MMF predviđa  pad BDP-a od 5,2 posto u 2009., a u 2010. rast od 1,8 posto. Eurozona će 2010. zabilježiti rast od 0,3 posto.  

Glavni pokretači svjetskog razvoja biti će azijske ekonomije, najviše kineska kojoj se predviđa rast od devet posto, ali i indijska, tvrdi MMF. Američko gospodarstvo narast će za 1.5 posto.

Najveći problem sljedeće godine biti će, prema predviđanjima MMF-a, visoka stopa nezaposlenosti.

Pročitajte više