MMF: Rusko gospodarstvo sankcije podnosi bolje nego što se očekivalo

Foto: Profimedia

RUSKA ekonomija je u boljem stanju nego što se očekivalo nakon sankcija, priopćio je MMF. Unatoč zapadnim sankcijama nametnutim Moskvi nakon invazije na Ukrajinu, čini se da ih rusko gospodarstvo podnosi bolje nego što se očekivalo jer ima koristi od visokih cijena energenata, dodaju.

Sankcije su imale za cilj odvojiti Rusiju od globalnog financijskog sustava i ugušiti sredstva dostupna Moskvi za financiranje rata.

No najnoviji MMF-ov izvještaj o svjetskom gospodarstvu povećao je procjenu ruskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu za nevjerojatnih 2.5%, iako se još uvijek očekuje pad gospodarstva od 6%.

Zašto pad nije bio toliko loš?

"To je još uvijek prilično velika recesija u Rusiji 2022. godine", rekao je glavni ekonomist MMF-a Pierre-Olivier Gourinchas za AFP.

Objasnio je ključni razlog zašto pad nije bio tako jak kao što se očekivalo. "Ruska središnja banka i ruski kreatori politike uspjeli su spriječiti bankarsku paniku ili financijski krah kada su sankcije prvi put uvedene, iako rastuće cijene energenata osiguravaju ogromnu količinu prihoda ruskom gospodarstvu”, rekao je.

Nakon početka godine ispod 80 dolara po barelu, cijene nafte su u ožujku skočile na gotovo 129 dolara prije nego što su se danas spustile ispod 105 dolara, dok cijene prirodnog plina ponovno rastu i približavaju se nedavnom vrhuncu.

Pročitajte više