MMF snizio procjenu globalnog rasta: Ove godine BDP raste 3,4 posto

Foto: freeimages.com

MEĐUNARODNI monetarni fond snizio je procjenu globalnog rasta za sljedeće dvije godine.

Prema njihovim procjenama, rast će biti manji za 0,2 postotna boda u odnosu na prethodne prognoze, te bi ove godine trebao iznositi 3,4 posto, dok se za 2017. prognozira rast od 3,6 posto.

MMF navodi da bi središnje banke i dalje trebale podupirati rast, dok bi vlade trebale poticati investicije gdje god je moguće.

Također, upozoravaju i na izbjegličku krizu u Europi, te da je potrebno poduzeti mjere za zapošljavanje imigranata.

Glavne prijetnje globalnom ekonomskom rastu, prema izvješću MMF-a dolaze od usporavanja ekonomija u razvoju, poput Kine, vrlo niskih cijena roba, odnosno nafte, te promjene monetarne politike u SAD-u, odnosno rasta kamatnih stopa.

Brazil, Rusija i saudijska Arabija ugrožene zbog niske cijene nafte

Brazil, Rusija i Saudijska Arabija pogođene su niskim cijenama nafte koje su trenutno na oko 28 dolara, dok je posljednja prognoza MMF-a uzimala u obzir cijenu nafte od 42 dolara.

Smanjene su i prognoze za najveće svjetsko gospodarstvo - SAD, gdje se ove godine očekuje rast od 2,5 posto, dok bi Europa trebala rasti po stopi od 1,7 posto.

Usporavanje se očekuje i u Kini, koja je prošle godine rasla za 6,9 posto, dok se ove godine očekuje rast od 6,3 posto, a sljedeće pada na 6 posto.

Pročitajte više