Mnistarstvo vanjskih poslova BiH osuđuje istup premijera Srbije

MINISTARSTVO vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izrazilo je u ponedjeljak prosvjed zbog nedavnih izjava predsjednika Vlade Srbije Zorana Živkovića kojima se rješavanje statusa Kosova povezuje s promjenama granica u regiji.

U intervjuu kojega je proteklog vikenda objavio njemački tjednik "Der Spiegel" Živković je izjavio kako bi se otcjepljenjem Kosova stvorio opasni presedan čime bi "granice čitavog Balkana ponovo stajale na dispoziciji, ne samo one Republike Srpske u BiH".

U priopćenju objavljenom u Sarajevu Ministarstvo vanjskih poslova BiH izrazilo je prosvjed zbog povezivanja statusa Kosova sa statusom BiH kao međunarodno priznate države.

U priopćenju se također upozorava kako je ovakva izjava srbijanskog premijera u suprotnosti s politikom dobrosusjedskih odnosa i suradnje koju BiH i Srbija i Crna Gora nastoje unaprijediti u svim oblastima na osnovama ravnopravnosti i uzajamne koristi.

I iz ureda predsjedatelja Predsjedništva BiH Borislava Paravca u ponedjeljak je objavljeno u priopćenje u kojemu se osuđuje dovođenje u pitanje opstanka Republike Srpske no niti jednom rječju se ne pominje istup srbijanskog premijera.

Formalno prvi čovjek države BiH zapravo je komentirao medijske tvrdnje da bi Beograd mogao pristati na ukinuće Republike Srpske ukoliko Sarajevo pristane povući tužbu za genocid i agresiju podnesenu protiv SR Jugoslavije Međunarodnom sudu pravde.

Paravac navodi kako se Republika Srpska ne može ukinuti jer je nastala kao rezultat "građanskog rata i volje srpskog naroda u BiH" a za samu tužbu protiv bivše SRJ navodi kako ona nije podnesena u ime države BiH pa je njeni sadašnji dužnosnici ne trebaju ni osporavati ni podržavati.

(Hina) rm sd

Pročitajte više