Mobilizacija islama protiv karikatura Proroka u Danskoj

PROSVJEDI muslimanskog svijeta protiv Danske i Norveške i pozivi na bojkot njihovih proizvoda zbog objave karikatura proroka Muhameda u rujnu 2005., ovih su dana zadobili opasniju dimenziju nakon prijetnji koje su izrekli palestinski militantni.

Danski dnevnik Jyllands-Posten objavio je u rujnu 2005., 12 crteža naslovljenih "Muhamedova lica" i potaknuo prosvjede muslimana u Danskoj i inozemstvu, jer islam brani reproduciranje Proroka, kako je karikature preuzeo norveški list Magazinet i Norveška se našla na meti.

Vlade arapskih zemalja reagirale su osudom i povlačenjem svojih diplomata, poput Saudijske Arabije i Libije tijekom vikenda. U petak je Kuvajt karikature nazvao podlim rasizmom i najavio diplomatske mjere dok je Bahrein pozvao na bojkot danskih proizvoda a Sirija dansku vladu da kazni krivce.

Međunarodne islamske organizacije - Arapska liga i Organizacija islamske konferencije, u nedjelju su najavile da bi mogle od Ujedinjenih naroda zatražiti donošenje rezolucije kojom se brane napadi na religije.

No opasno je zazvučalo upozorenje desetak naoružanih, maskiranih muškaraca u ponedjeljak pred uredima Europske unije u Gazi koji su najavili da bi građani Danske i Norveške mogli biti mete napada ako se njihove vlade ne ispričaju.

"Upozoravamo građane gore navedenih vlada da ne uzimaju olako ovo ozbiljno upozorenje jer su naše skupine spremne provesti ih diljem pojasa Gaze", pročitali su maskirani muškarci tvrdeći da su pripadnici Fataha, stranke umjerenog predsjednika Mahmuda Abasa.

I radikalni Hamas, pobjednik palestinskih izbora i strah za međunarodnu zajednicu, pozvao je u ponedjeljak na bojkot proizvoda iz Danske, mlijeko u prahu, čokoladu i kekse.

Danska je vlada izrazila duboku zabrinutost no premijer Anders Fogh Rasmussen u nedjelju ponovio svoje ranije stajalište da "vlada ne može ni u kojem slučaju utjecati na medije i ne može, baš kao ni Danci kao nacija, biti odgovorna za ono što pišu neovisni dnevnici".

Ministar vanjskih poslova Per Stige Moeller najavio je da će izvijestiti Europsku uniju u Bruxellesu u ponedjeljak i da će razmotriti što učiniti za izlazak iz te, za nju najteže krize novijeg doba.

U ponedjeljak je duhovni vođa Muslimanske braće Mohammad Mehdi Akef pozvao muslimane svijeta "na bojkot proizvoda iz Danske i Norveške" te na oštre mjere protiv tih zemalja.

No gospodarske posljedice bojkota već su tu pa je Federacija danske industrije objavila da je bojkot zahvatio Arla Foods (grupu u mliječnoj proizvodnji) koja godišnje ostvari nekih 3 milijarde danskih kruna na Bliskom istoku, od čega 2 milijarde u Saudijskoj Arabiji. Bojkot se proširio i na danske koncerne Novo Nordisk (farmacija) te Grundfos (pumpe).

I lanac supermarketa u Ujedinjenim Arapskim Emiratima objavio je u ponedjeljak kampanju bojkota danskih proizvoda.

U općoj mobilizaciji protiv Danske, rijetka je iznimka predsjednik Hamid Karazi koji je u nedjelju u Kopenhagenu lobirao za pomoć uoči donatorske konferencije za Afganistan idućeg tjedna u Londonu te izrazio zadovoljstvo, "kao musliman", objašnjenjima danske vlade.

"Činjenica je da je tisak slobodan u Danskoj kao i u Afganistanu i ne možemo kontrolirati što oni rade", rekao je Karzai ipak poželjevši da mediji posvuda u svijetu "poštuju i budu odgovorni prema kulturi, vjeru i stajalištima" jednih i drugih.

Karikature danskog lista osudila je i Federacija arapskih novinara sa sjedištem u Kairu te najavila jačanje svjetske kampanje protiv "širenja mržnje i poticanja protiv islama i muslimana".

Pročitajte više