MOBMS o nezakonitim isplatama poticaja braniteljima

MINISTARSTVO obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti izvijestilo je danas da je u svezi s nezakonitim isplatama poticaja hrvatskim braniteljima krajem 2004. poslalo dopise Ministarstvu unutarnjih poslova i Državnom odvjetništvu radi pokretanja istražnih radnji.

U priopćenju za javnost Ministarstvo navodi da u vezi medijskih objava o nezakonitim isplatama poticaja hrvatskim braniteljima u sklopu Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja u 2004. želi pojasniti određene činjenice.

Navodi se da su mjerodavna nadležna tijela sukladno obavijesti Ministarstva započela istražne radnje u svrhu utvrđivanja nepravilnosti i osobne odgovornosti određenih djelatnika Ministarstva. U sklopu toga, i unutar samog Ministarstva, na inicijativu potpredsjednice Vlade i ministrice Jadranke Kosor, provedena je unutarnja revizija tijekom koje su utvrđene nepravilnosti pri isplati poticaja za šest branitelja.

Unutarnjom revizijom utvrđena je sveza dvoje djelatnika Ministarstva s nezakonitim postupanjima prilikom isplate nepovratnih novčanih poticaja za razvojačene hrvatske branitelje, te je prema njima proveden stegovni postupak sukladno Zakonu o državnim službenicima i namještenicima. Rezultati unutarnje revizije služit će i kao dokazni materijal u daljnjim istražnim postupcima nadležnih tijela, navodi se u priopćenju i dodaje da je dvoje djelatnika povezanih s nezakonitim isplatama poticaja u Ministarstvu radilo i prije 2004., odnosno da su " zatečeni kao zaposlenici iz mandata bivšeg ministra hrvatskih branitelja".

Ministarstvo ističe kako je dosadašnja unutarnja revizija poslužila kao osnova za korigiranje određenih aktivnosti radi dodatnog poboljšanja provedbe mjera Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja u ovoj godini.

Ministarstvo, uz ostalo, ističe i da zauzima čvrst stav u borbi protiv svake zlouporabe braniteljskih prava i korištenja financijskih sredstava državnog proračuna.

Pročitajte više