Moćna farmaceutska tvrtka na sudu. Tablete za mršavljenje ubile su 2000 ljudi?

Screenshot: BFMTV

DANAS u Francuskoj počinje suđenje za jedan od najvećih zdravstvenih skandala u ovoj zemlji oko tableta za mršavljenje za koje se vjeruje da su ubile oko 2000 ljudi, a još mnogima prouzrokovale doživotna oštećenja, piše The Guardian.

Na optuženičkoj klupi farmaceutska kompanija i regulatorna agencija

Suđenje za ubojstvo i prevaru nastojat će razjasniti što se točno događalo u francuskoj farmaceutskoj industriji. Na optuženičkoj klupi nalazi se Servier, jedan od najvećih i najmoćnijih privatnih laboratorija koji je optužen za prikrivanje nuspojava nekad široko rasprostranjenog lijeka Mediator. Osim farmaceutske tvrtke, na optuženičkoj klupi naći će se i francuska državna regulatorna agencija koju se tereti da nije dovoljno učinila kako bi se spriječila smrt te trajna oštećenja pacijenata.

Mediator se propisivao dijabetičarima te ženama koje su željele smršavjeti

Smrtonosna tableta Mediator propisivala se dijabetičarima s prekomjernom težinom, ali i zdravim ženama koje su željele smršavjeti jer su djelovale na način da smanjuju apetit.

U periodu između 1976. i 2009. godine lijek je pripisan za oko 5 milijuna osoba, unatoč činjenici da se sumnjalo da uzrokuje srčane smetnje i smetnje pluća. Ministarstvo zdravlja otkrilo je da je najmanje 500 ljudi koji su uzimali Mediator umrlo zbog problema sa srčanim zaliscima u Francuskoj, no prema nekim drugim procjenama doktora smatra se da je riječ o oko 2000 ljudi. Još dodatne tisuće osoba i danas žive sa srčanim problemima.

Servier platio ukupno 132 milijuna eura odštete

Neke žene, koje su bile zdrave, kad su počele uzimati lijek počele su imati problema s penjanjem stubama te su im ostali trajni kardiovaskularni problemi koji su im ograničili svakodnevno funkcioniranje. Servier je do sada platio skoro 132 milijuna eura odšteta.

Suđenjem bi se trebalo utvrditi zbog čega je lijek bio toliko dugo na tržištu u Francuskoj. Odvjetnici oštećenih pacijenata i obitelji umrlih tvrde da je Servier namjerno obmanjivao desetljećima pacijente, a vlasti nisu reagirale. Proizvođač lijekova je optužen da je time zaradio najmanje milijardu eura te da je znao za nuspojave lijeka.

Francuskoj nacionalnoj agenciji za sigurnost lijekova (Agence National de Sécurité du Médicament) sudi se jer nije napravila dovoljno kako bi provjerila i kontrolirala lijek. Optužena je da je sporo djelovala te da je bila preblizu farmaceutskim tvrtkama. Iz agencije su rekli kako će surađivati tijekom suđenja te da se sad pridržavaju strožih etičkih pravila.

Štetnost lijekova otkrila pulmologinja koja je proučavala zdravstvene kartone pacijenata

Priča je izašla na vidjelo kad je 2007. godine pulmologinja Irène Frachon iz bolnice Brittany proučavajući zdravstvene kartone pacijenata uočila vezu između lijeka Mediator i oštećenja pluća i srca.

"Suđenje dolazi kao ogromno olakšanje. Napokon ćemo dočekati kraj ovog nedopustivog skandala. Ovaj takozvani lijek je ustvari otrov", rekla je Franchon ovog tjedna.

Lijek nije povučen s tržišta sve do 2009. godine, dvije godine nakon što je Franchon obavijestila javnost o svojim saznanjima te godinama nakon što je lijek povučen iz Španjolske i Italije. U Velikoj Britaniji i SAD-u nikad nije ni dobio dozvolu za prodaju.

Jedno od najvećih suđenja posljednjih desetljeća u Francuskoj

U Francuskoj optužnici dugoj 677 stranica stoji kako je Servier odgovoran za dugoročnu prijevaru jer je "namjerno prikrio stvarne karakteristike lijeka" od sedamdesetih godina te sakrio medicinske studije koje su bile negativne po lijek.

Ovaj skandal potresa Francusku već više od jednog desetljeća te je izazvao političku raspravu o regulaciji lijekova i lobističkoj moći farmaceutskih tvrtki u Francuskoj, koja je jedna od zemalja Europe s najvišim brojem konzumiranja lijekova.

Na optuženičkoj klupi naći će se 21 osoba, a s druge strane više od 2600 oštećenih osoba te se predviđa da će suđenje trajati šest mjeseci te je jedno od najvećih slučajeva u posljednjih nekoliko desetljeća.

Zbog opsega i duljine trajanja uspoređuje se sa suđenjem bivšem policijskom šefu Mauriceu Paponu koji je 1997. godine osuđen zbog svoje uloge u slanju 1700 židova u nacističke logore u periodu od 1942 to 1944. godine.

"Činjenica da suđenje napokon počinje je samo po sebi već pobjeda za žrtve"

Trebalo je više od deset godina da slučaj dođe do suda.

"Činjenica da suđenje napokon počinje je samo po sebi već pobjeda za žrtve", rekao je odvjetnik Charles Joseph-Oudin, koji zastupa 250 tužitelja.

Iz Serviera se brane kako nisu lagali o efektima liječenja te se nadaju da će pokazati kako nisu djelovali protivno interesima pacijenata.
 

Pročitajte više