Moćni HDZ-ovac izgubio zadnju žalbu. Mora u zatvor zbog podmićivanja novinara

Foto: PIXSELL/Patrik Macek

Franjo Lucić, bivši HDZ-ov zastupnik, izgubio je na Ustavnom sudu gdje je pokušao srušiti pravomoćnu presudu zbog podmićivanja Telegramova novinara Drage Hedla. 

Sada mu preostaje pokrenuti postupak protiv Hrvatske na Europskom sudu za ljudska prava. To može učiniti u idućih nekoliko mjeseci. 

Podsjetimo, Lucić je Hedlu nudio mito da ne piše o njemu. Telegramov novinar sve je to snimio i raskrinkao HDZ-ovca. Lucić se u ustavnoj tužbi pokušao izvući na nepravedno suđenje te više puta isticao da nije mogao biti osuđen za davanje mita novinaru kad novinar nije ni službena ni odgovorna osoba. 

Evo kako se branio

Pokušao je to objasniti da prema hrvatskom Kaznenom zakonu mito mogu primiti samo službene ili odgovorne osobe što novinari, po tom zakonu, nisu. Podmićivanje novinara, dakle, prema Luciću ne bi trebalo biti kažnjivu.

Lucić je na Ustavnom sudu tvrdio i da je prestrogo kažnjen, odnosno da kazna nije razmjerna onome što je učinio. Lucić je, podsjetimo, prvo dobio godinu dana rada za opće dobro, ali je nakon USKOK-ove žalbe ta kazna zamijenjena bezuvjetnom zatvorskom kaznom. 

Lucić se žalio i na to da nije sudjelovao na sjednici Vrhovnog suda RH koji je raspravljao o žalbi USKOK-a, iako je, priznao je, dobio poziv. Nije mu se, međutim, odazvao, svjestan da kao okrivljenik ne bi imao pravo sudjelovati u raspravi. Upravo je to isticao kao propust tijekom procesa. Lucić je tražio od Ustavnog suda i da mu omogući odgodu odlaska na odsluženje kazne, ali je taj zahtjev postao bespredmetan nakon što mu je tužba odbijena.

Nisu se svi ustavni suci složili s ovom odlukom koju je potpisao predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović. 

U-III-5255-2022 by Index.hr on Scribd

Dva ustavna suca bila protiv ove odluke

Branko Brkić i Miroslav Šumanović su bili protiv jer smatraju da novinar baš nikakvim tumačenjem zakona ne može biti definiran ni kao službena ni kao odgovorna osoba.

“Mišljenja sam da novinari zaposleni ili ugovorno angažirani od strane trgovačkih društava koja se bave medijskom djelatnošću ne potpadaju pod opseg primjene kaznenopravnih odredaba o javnom podmićivanju s obzirom na to da se prema zakonu ne mogu smatrati odgovornim osobama jer ne obavljaju javne ovlasti koje bi im de iure ili de facto bile povjerene. U kaznenom zakonu, naime, nedostaje adekvatna kaznena odredba na osnovi koje bi novinari podlijegali korupcijskim kaznenim djelima, primjerice kao primatelji mita ili počinitelji zlouporabe položaja ili ovlasti”, poručio je u svom izdvojenom mišljenju ustavni sudac Šumanović.

Dvaput odgađao odlazak u zatvor. Onda viđen kako se druži s lovcima i pije

Lucić je već dva puta izbjegao odsluženje te jednogodišnje kazne zatvora. Dobio je odgodu zbog iznimno lošeg zdravstvenog stanja. No u veljači ove godine bio je na izbornoj skupštini Lovačkog društva Šljuka u Pleternici. Tamo je aktivno sudjelovao u raspravi i nazdravljao žesticom. 

Ranije je također viđen kako polaže vijence poginulim braniteljima kod spomen-obilježja. I to ne kao promatrač, nego kao aktivni sudionik. To se dogodilo u prosincu 2022. godine.

Pročitajte više