KORONAVIRUS

Moderna: Naše cjepivo štiti od svih do danas otkrivenih sojeva koronavirusa

MODERNINO cjepivo protiv covida-19 neutralizira i nove sojeve koji su prvi put identificirani u Ujedinjenom Kraljevstvu i Južnoafričkoj Republici, stoji u priopćenju te tvrtke.

Dostupni rezultati stižu iz in vitro studija neutralizacije rađenih sa serumom osoba cijepljenih Moderninim cjepivom. Očekuje se da će režim s dvije doze cjepiva Moderne zaštititi od svih do danas otkrivenih sojeva.

"Nema značajnog utjecaja na neutralizirajuće titre protiv varijante B.1.1.7 (prvi put identificirane u Ujedinjenom Kraljevstvu). Šesterostruko smanjenje neutralizirajućih titra primijećeno je kod varijante B.1.351 (prvi put identificirane u Južnoafričkoj Republici) u odnosu na prethodne varijante. Unatoč ovom smanjenju, neutralizacijske razine titra protiv B.1.351 ostaju iznad razina za koje se očekuje da će biti zaštitne.

Zbog dodatnog opreza, Moderna pokreće klinički program za jačanje imunosti na nove sojeve. Tvrtka će testirati dodatnu pomoćnu dozu svog covid-19 cjepiva (mRNA-1273) kako bi proučila sposobnost daljnjeg povećanja neutralizirajućih titra protiv novih sojeva. Tvrtka napreduje u razvoju kandidata za pojačanje imunosnog odgovora (mRNA-1273.351) na varijantu B.1.351", stoji u priopćenju Moderne.

"Dok težimo pobjedi protiv virusa covid-19, koji je doveo do svjetske pandemije, vjerujemo da je nužno biti proaktivan kako virus evoluira. Ohrabruju nas ovi novi podaci koji jačaju naše uvjerenje da Modernino cjepivo štiti i od novootkrivenih sojeva", rekao je izvršni direktor Moderne Stéphane Bancel.

Cjelokupni tekst spomenute studije bit će objavljen na stranici bioRxiv.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više