Moderna: Očekujemo manje prihode od cjepiva protiv korone

Foto: EPA

Američka farmaceutska tvrtka Moderna preliminarno je procijenila prihod od prodaje cjepiva protiv covida-19 u 2023. godini na 6.7 milijardi dolara i najavila oštar pad i u novoj godini. U 2022. godini kompanija je uprihodila 19.3 milijarde dolara, a glavni izvor prihoda bilo je cjepivo protiv covida, koje im je donijelo 18.4 milijarde dolara.

Potražnja je u međuvremenu naglo pala i Moderna je lani nanizala tromjesečne gubitke. U rezultatima za drugo tromjesečje naveli su da su zbog ažuriranja cjepiva i smanjene potražnje bili prisiljeni otpisati zalihe, što ih je stajalo 464 milijuna dolara. U studenom procijenili su da će se prihod od prodaje cjepiva u 2023. kretati u rasponu od šest do osam milijardi dolara.

Moderna povećala udio u američkom tržištu cjepiva protiv covida-19 u jesenskoj sezoni 2023.

Najnoviji procijenjeni iznos od 6.7 milijardi dolara uključuje 700 milijuna dolara odgođenog prihoda od prodaje u okviru globalnog saveza za opskrbu cjepivima GAVI. U preliminarnoj procjeni objavljenoj danas, Moderna napominje da je povećala udio u američkom tržištu cjepiva protiv covida-19 u jesenskoj sezoni 2023. na 48 posto, sa 37 posto u istom razdoblju 2022.

U ovoj godini očekuju četiri milijarde dolara prihoda od prodaje cjepiva protiv covida i respiratornog sincicijskog virusa (RSV), napominjući da bi ponovo trebali pozitivno poslovati u 2026. godini.

Pročitajte više