Moderna razvija cjepivo protiv omikrona

Foto: EPA

PROIZVOĐAČ cjepiva Moderna uskoro bi mogla izaći na tržište s cjepivom koje bi se koristilo protiv omikron varijante koronavirusa. Potvrdio je to čelni čovjek te farmaceutske tvrtke Stephane Bancel, prenosi Reuters.

Moderna se nada da će početkom sljedeće godine započeti klinička ispitivanja cjepiva za zaštitu od omikrona koji se brzo širi, ali se za sada fokusiraju na dopunsku dozu svog trenutnog mRNA-1273 cjepiva, piše u članku.

Trebat će im oko dva tjedna

"Potrebne su samo manje prilagodbe za omikron. Ne očekujem nikakve probleme", rekao je Bancel u intervjuu za švicarske novine TagesAnzeiger objavljenom u utorak. Dodao je da bi se to moglo dogoditi u idućih "tjedan do dva tjedna".

"Proći će nekoliko mjeseci prije nego što budemo mogli proizvesti 500 milijuna doza nakon (regulatornog) odobrenja. Ali naši su kapaciteti danas puno veći nego prije godinu dana", rekao je.

Tvrtka je ove godine napravila između 700 i 800 milijuna doza cjepiva protiv covida-19, a očekuje se da će proizvesti veći broj 2022., čime će se proizvodnja povećati sa 100 milijuna doza mjesečno na 150 milijuna.

Razvijaju i druga cjepiva

"U razvoju imamo niz novih cjepiva, primjerice protiv gripe ili virusa koji uzrokuje respiratornu bolest koja je smrtonosna kod starijih osoba i male djece", rekao je Bancel.

"Možemo spojiti ova tri mRNA cjepiva u jednu dozu i predložiti vladama da osiguraju zalihe za određenu količinu na nekoliko godina, a zatim ulažu u proizvodni pogon u toj zemlji."
 

Pročitajte više